Pokud milujete čokoládu, pak ve vás následující řádky určitě vyvolají chutě. Od jednoduchých klasických dezertů až po rafinované výtvory, zde je deset čokoládových pokušení, které byste měli alespoň jednou v životě ochutnat.
Čokoláda je mnohem víc než jen obyčejná ingredience. Je to potěšení pro všechny smysly. Jako pěna nebo ganache, rozpuštěná nebo nastrouhaná, povznáší všechny formy dezertů a moučníků. Navíc vykazuje širokou škálu chutí, od bílé až po opravdu hořkou.
Není tedy divu, že si tato všestranná ingredience našla cestu do mnoha receptů. Které z nich jsou však ty nejoblíbenější? Zde je deset nejlepších čokoládových dezertů, které rozhodně musíte vyzkoušet.
Chocolate Soufflé pic.twitter.com/duA6hrcd1i
— The Mozinity (@mozinity) November 28, 2024
Deset nejlepších čokoládových dezertů
Tento žebříček zahrnuje pouze moučníky, které byly původně navrženy a vytvořeny z čokolády jako hlavní ingredience. Nenajdete zde žádné varianty dezertů, jako je tiramisù nebo flan. Mezi nejlepší čokoládové dezerty podle EnVols patří:
- Čokoládový dort
- Čokoládová pěna
- Čokoládový éclair („banánek“)
- Čokoládové suflé
- Dort Opera
- Dort Černý les
- Sacher
- Brigadeiro
- Čokoládový tiffin
- Pão de Mel
Čokoládové dezerty z celého světa
První místo v tomto žebříčku patří samozřejmě čokoládovému dortu. Klasika francouzských kuchyní se vyrábí v několika variantách: moelleux, fondant nebo mi-cuit (polotovar, známější jako lávový dort). Zatímco moelleuxcake je snadno rozpoznatelný podle své vzdušné struktury, fondán a mi-cuit je těžší rozeznat. Důvod je jednoduchý: mají stejný recept, ale rozdílnou dobu pečení. Abyste je od sebe rozeznali, stačí se podívat na střed dortu: mi-cuit je tekutý a roztéká se, zatímco fondán ne.
Čokoládová pěna se objevila v 19. století jako recept, který vytvořil Švýcar Charles Fazi, kuchař Ludvíka XVI. Smícháním rozpuštěné čokolády, žloutků a bílků vznikla lehká a vzdušná struktura.
Na třetím místě je čokoládový éclair. Tento slavný dezert se skládá z tyčinky z odpalovaného těsta naplněné čokoládovým krémem a pokryté vrstvou čokoládové polevy. Přezdívá se mu „banánek“. Říká se, že je tak lahodný, že ho sníte během okamžiku, odtud název éclair (francouzsky blesk).
Od francouzské klasiky v podobě suflé po typický rakouský sachr
Čokoládové suflé je ikonický francouzský dezert s docela velkolepým vzhledem. Tento poněkud náročný recept se připravuje z cukrářského krému nebo ganache, do kterého se vmíchají ušlehané bílky, aby se vytvořila vzdušná struktura. Při pečení by se mělo suflé nafouknout. Ale buďte opatrní, protože se rychle rozpadne. Tento dezert se podává teplý, s krémem nebo kopečkem zmrzliny.
Dort Opera je francouzský výtvor z 50. let 20. století. Skládá se z vrstev piškotů Joconde (šlehané těsto podobné piškotům), kávového máslového krému a čokoládové ganache.
Dort Černý les, pojmenovaný podle stejnojmenné oblasti v Německu (Schwarzwald), je kombinací čokoládového piškotu, višní amarena, šlehačky a čokoládových hoblin. Ačkoli v této hornaté oblasti Německa existuje mnoho variant tohoto dortu, recept oficiálně zapsal cukrář Josef Keller v roce 1915.
O něco jižněji, v Rakousku, je na prvním místě Sachertorte (neboli Sacherův dort). Podle záznamů vznikl tento dezert ve Vídni v roce 1832. Vytvořil ho Franz Sacher pro knížete Metternicha. Z čeho se vyrábí? Z vlhkého čokoládového dortu s tenkou vrstvou meruňkové marmelády, přelitého lesklou tmavou čokoládovou polevou. Obvykle se podává s kopečkem šlehačky a velmi dobře se hodí k vídeňské kávě.
Do Brazílie za párty kuličkami
Brigadeiro je brazilský dezert připravovaný ze slazeného kondenzovaného mléka, kakaa a másla. Tvaruje se do malých kuliček obalených čokoládovým sypáním či hoblinkami. Často se podávají na večírcích, jsou jednoduché na přípravu a strašně návykové.
Dalším brazilským zákuskem, který byste měli alespoň jednou ochutnat, je pão de mel. Tento koláč z medu a koření je obalený v čokoládě. Jedná se o velmi oblíbený dezert, který lze také naplnit marmeládou.
Skotové zase rádi jedí tiffin. Tento nepečený dezert se připravuje smícháním čokolády, rozdrcených sušenek a někdy i sušeného ovoce nebo ořechů. Křupavý a měkký zároveň se skvěle hodí k šálku čaje nebo kávy.
Seznam čokoládových dezertů je prakticky nekonečný, protože tato ingredience je hvězdou receptů po celém světě. Například ve Spojených státech je čokoláda oblíbená zejména v podobě brownies a cookies. Ve Francii se z čokolády připravují také čokoládové lanýže, koláče a omáčky, které se používají v pochoutkách, jako jsou například profiteroles s horkou čokoládou.
I’m nott suree wgere youu are gettinhg youyr info, bbut god topic.
I needs too spend ssome time learening more orr understanhding
more. Thanks for escellent information I waas looking forr this info for my mission.