Neznáte kulturu země, dokud neochutnáte její jídlo. To platí pro všechny destinace, ale zejména pro Dánsko, kde kulinářská scéna dokonale odráží historii, kulturu a geografii národa.
Dánské království nikdy nekolonizovalo ostrovy koření a neobchodovalo s exotickými plodinami. To je jeden z důvodů, proč chutě Kodaně odrážejí kulturu jednoduchosti. V tradičních jídlech i moderní gurmánské kuchyni jsou hvězdami místní a jednoduché suroviny.
Smørrebrød
— RecipEncounter (@recepiewaala) September 6, 2023
Open-faced sandwiches typically enjoyed in Denmark 🇩🇰
🥪 Spread a thin layer of butter on each slice of rye bread.
🥪 Grate three-egg whitenings and one egg yolk (hard boiled eggs), cucumber, clove of garlic and mix with 1 cup of mayo. Mix the ingredients and layer… pic.twitter.com/I4UdloM0Yp
Pro Dány je stolování venku vyhrazeno pro zvláštní příležitosti a s blízkými přáteli a rodinou. Neformální restaurace se nacházejí pouze v turistických zónách. Je to proto, že v dánské kultuře by měl být večer u večeře intimní a ceněný zážitek.
Je běžné, že jídlo v kodaňských restauracích trvá několik hodin. K dispozici je obvykle předem sestavené menu o třech až pěti chodech s volitelným vínem nebo tvrdším alkoholem.
Zde jsou dva způsoby, jak nejlépe zažít dánské jídlo a užít si jeden z nejlepších kulturních zážitků v Kodani.
Tradiční dánské jídlo
Geografie Dánska formovala dánskou stravu, takže tradiční dánská jídla se často skládají z ryb, jako je sleď nebo losos. V kodaňské kuchyni se k přípravě ryb používají jednoduché techniky. Můžete očekávat, že uvidíte ryby, které jsou uzené, nakládané nebo obalované a smažené na másle či sádle.
Další hlavní bílkovinou je vepřové maso. Národním jídlem je stegt flæsk, křupavé vepřové maso podávané s petrželovou omáčkou a bramborami. Původní bylinky a kořenová zelenina se používají v tradiční dánské kuchyni i v národním jídle.
Tradiční dánská jídla můžete ochutnat po celé Kodani. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Puk, který se nachází v historické budově, jež byla dříve královským pivovarem.
Pokud navštívíte Kodaň na podzim a v zimních měsících, můžete zde vyzkoušet dánské vánoční jídlo. Restaurace Puk nabízí tříchodové a pětichodové menu, takže můžete stolovat tak, jak to dělají místní o prázdninách.
Nová severská kuchyně
Jeden z nejlepších šéfkuchařů světa žije v Kodani. Zahájil kulinářské hnutí a čtyřikrát si vysloužil vyznamenání vlastnit ‚nejlepší restauraci na světě‘. Ale pravděpodobně jste o něm nikdy neslyšeli. Nemá zájem být celebritou nebo vytvářet vlastní kuchařskou show.
Jmenuje se Rene Redzepi a jediné, co chce, je podávat prvotřídní jídlo v Kodani a šířit své techniky po Skandinávii. V listopadu 2004 Redzepi shromáždil kuchaře z celého regionu ve své restauraci Noma. Tam oznámil svůj ‚New Nordic Manifesto‘, odvážné prohlášení, jak předefinovat severskou kuchyni.
Nový severský přístup k vaření zahrnuje čerstvé, jednoduché a místní suroviny, které do tradičních pokrmů vnesou moderní, gurmánskou atmosféru. Tvrdí také, že menu restaurací by se mělo měnit spolu s ročním obdobím.
V důsledku Nového severského manifestu se severská kuchyně stala celosvětově oblíbenou. Kodaň se nyní pyšní nejvíce michelinskými hvězdami ze všech měst ve Skandinávii.
Redzepi změnil způsob, jakým lidé jedí v Dánsku, na Islandu, ve Švédsku, Norsku a Finsku – a také to, jak vaří pro svět.
Noma je drahá a má dlouhý čekací seznam, ale v okolí Kodaně jsou i další místa, kde můžete New Nordic vyzkoušet. Jednou z nejlepších restaurací je Restaurant Mes. Provozuje ho bývalý šéfkuchař Nomy a nabízí tří a pětichodové nové severské menu za méně než 40 eur.
Během nového severského kulinářského zážitku očekávejte propracovanou prezentaci a možnost vyzkoušet nové ingredience, bylinky a chutě.