Dožínky, otevřené sklepy, vinařské stezky a ruční sběr hroznů. Vyrazte za hranice k sousedům, podívat se, jak vypadá sezóna sklizně vína v dosud málo objevených vinařských destinacích.
Pro země s vinařským dědictvím je každoroční sklizeň hroznů skvělým obdobím roku. Evropské vinařské oblasti ožívají akcemi, které předvádějí regionální dědictví a místní produkty, a slavnostmi, které znamenají konec léta.
Kdy vyrazit? Obecně pro Evropské vinařské regiony platí, že polovina září až polovina října je sázkou na jistotu, pokud chcete vidět oslavy sklizně v plném proudu. Přesný termín sklizně se obvykle vyhlašuje v létě.
I love a good wine harvest! This one is from Franconia in Germany: https://t.co/hnxQkpKifR
— Kirsten p: kearstin, she/her (@KirstenAlana) October 23, 2020
🍇🍷 #wine #harvest #flashbackfridayz @Peninablogger pic.twitter.com/GgPbif7a64
Jižní Štýrsko, Rakousko
Sklizeň je nejlepší čas k návštěvě jižního Štýrska, části „Zeleného srdce Rakouska“. Region produkuje jedny z nejlepších ostrých bílých vín, kterými je Rakousko známé. Výlet po jihoštýrské vinné stezce vás odmění dechberoucími výhledy, spoustou maloměstských vinařských festivalů a vynikajícím místním jídlem.
Region je známý svými aromatickými bílými víny jako Gelber Muskateller a Chardonnay nebo Morillon. Sauvignon Blanc ale bezpochyby vyhrává degustační show.
70 kilometrů dlouhá vinná cesta začíná u Ehrenhausenu a vine se malebnými městečky, kolem příjemných vinných taveren, až se dostane na konec poblíž Leutschachu. Trasu je snadné sledovat a nejlépe ji prozkoumáte během několika pomalých dní (ideální je, pokud máte vlastní auto). Úchvatná scenérie připomíná Toskánsko se svěžími zvlněnými kopci a vinicemi překypujícími ovocem.
Všichni se v době sklizně naladí, vychutnají si pečené kaštany a stürmské víno – první lis sezóny. Navštivte Leibnitzský festival vína na konci září a přenocujte v jednom z buschenshanků poblíž Gamlitzu. Podávají vlastní vína spolu s barevnými studenými mísami, které přetékají uzeným masem, sýry a místními specialitami.
Údolí Rýna, Německo
Údolí Rýna je nejznámější vinařskou oblastí Německa. Rozkládá se podél strmých břehů řeky Rýn, která teče mezi Mohučí a Düsseldorfem. I když se v regionu vyrábí několik druhů vína, mezinárodní uznání si získal pro svá fantastická bílá vína vyrobená z hroznů Reisling.
Ryzlink rýnský je jedním z nejstarších vín pocházejících z Německa a je známý pro své lehké, aromatické tělo s tóny citrusových plodů. Jako všestranné víno se dá snadno spárovat s mnoha jídly a je základem každé německé kuchyně. Při prozkoumávání okouzlujících měst regionu narazíte na spoustu sezónních a celoročních vináren, kde můžete ochutnat místní nápoje.
Vzhledem k vysoké kyselosti hroznů bývají sklízeny brzy na podzim. Během období sklizně ožívají města podél Rheingau festivaly a je běžné, že místní i návštěvníci vyrazí do podzimních vinic, aby pomohli se sklizní.
Jednou z nejlepších věcí, které můžete během sklizně udělat, je najít malou a skrytou vinárnu, kde si vychutnáte tradiční dožínkovou pochoutku z nového vína a cibulového koláče (Federweiße und Zweibelkuchen). Nové víno je sladké víno, které teprve začalo kvasit, s asi 5 % objemu alkoholu. Je to lehký nápoj, který se dobře hodí ke slanému, robustnímu cibulovému koláči.