Věděli jste, že téměř každá země má svoji tradiční snídani? Ve Francii je to například klasický croissant. Jiné země, jako USA či Velká Británie, však servírují pořádné porce. V čem se liší?
To, co si vybereme k prvnímu jídlu dne, může hodně vypovídat o naší kultuře a zvycích. Ať už se jedná o extravagantní pomazánku či talíř plný smažených ingrediencí, každá ze snídaňových tradic má svou historii a význam.
Tradiční anglická snídaně
Anglickou snídaně, známou také jako fry-up, rozpoznáte okamžitě. Je důležitou součástí anglické kultury stravování. Winston Churchill ji dokonce jedl každý den!
Anglická snídaně pochází ze 13. století, kdy byla vyhrazena pro vyšší vrstvy. Později se však stala velmi oblíbenou v „mastných lžících“ (levných kavárnách v průmyslových oblastech, kde se podává vydatné jídlo dělníkům). Dnes je to chutná tradice v kavárnách a domácnostech po celé Anglii.
Plná anglická snídaně se skládá ze smažených vajec, pudinku, párků, pečených fazolí, slaniny, rajčat, žampionů a smaženého chleba nebo toastu s máslem. Volitelně lze přidat bubble and squeak nebo hash brown. K tomu se samozřejmě podává anglický snídaňový čaj. Ten by se měl podávat ve stylu „stavitelského čaje“: velmi silný a ve velkém hrnku.
Ostatní země Spojeného království a Irsko mají své vlastní verze, ale i v Anglii mohou existovat regionální varianty. Každý snídani připravuje po svém, což může vyvolat vášnivé debaty o tom, čí snídaně je nejlepší. Většina se však shodne na tom, že a) je nejlepší si ji vychutnat během líného nedělního rána a b) vyléčí každou kocovinu. Vyzkoušejte to sami!
Typická americká snídaně
Americká snídaně v sobě spojuje prvky z různých potravinových kultur celého světa. Smaží je a dusí, v soli nebo sirupu. Neexistuje jedna jediná „severoamerická snídaně“. All-American Breakfast spíše zachycuje obrovskou škálu pokrmů uspořádaných v různých kombinacích v závislosti na regionu a příležitosti.
The All-American Breakfast 🔥 Keep your potatoes fluffy on the inside, crispy on the outside, and perfectly paired with golden pancakes, over easy eggs, bell peppers, onions, and bacon seasoned with Traeger Coffee Rub. Check out the full recipe here: https://t.co/Vivw0Hj873 pic.twitter.com/zGMTdqFjzt
— Traeger Grills (@TraegerGrills) March 29, 2023
Dříve, než se objevily cereálie, se první jídlo dne jedlo společně (a v mnoha domácnostech tomu tak je dodnes). Klasická americká snídaně se v některých ohledech podobá anglické snídani a může obsahovat vejce, slaninu, šunku, párky nebo steaky a brambory (například hash browns) podávané s toasty. Tradičně je doplňuje sladké pečivo, jako jsou muffiny, černá káva a ovocný džus.
Vědci se domnívají, že palačinky a vafle se staly základem snídaňového stolu, protože jejich příprava je ve srovnání s chlebem rychlejší. Zajímavé je, že obliba pomerančové šťávy souvisí s epidemií španělské chřipky a pravděpodobně se stala součástí snídaňového menu ve 20. letech 20. století kvůli svým zdravotním účinkům.