Díky estetice krásně prezentovaných jídel a používání čerstvých a kvalitních sezónních surovin je japonská kuchyně ceněná lidmi po celém světě. Zde jsou nejlepší tradiční japonská jídla.
Japonská kuchyně je jednou z nejoblíbenějších kuchyní na světě. A to z dobrého důvodu. Tradiční japonská kuchyně neboli washoku, založená na „pravidlech pěti“, klade důraz na rozmanitost a vyváženost. Toho je dosaženo používáním pěti barev (černé, bílé, červené, žluté a zelené), pěti technik vaření (syrové jídlo, grilování, vaření v páře, vaření a smažení) a pěti chutí (sladká, pikantní, slaná, kyselá a hořká). Klíčem k japonskému jídlu je všech pět smyslů.
Mezi nejznámější pokrmy japonské kuchyně patří ryby, mořské plody a mořské řasy na mnoho způsobů. Zde jsou ty nejznámější.
Sushi
Sushi je bezpochyby jedním z nejznámějších pokrmů, které pocházejí z Japonska. Jídlo, které se zrodilo ve starověku. Sushi vzniklo procesem uchovávání ryb ve fermentované rýži. Dnes se připravuje z rýže naložené v octě a čerstvých ryb, které se prezentují na řadu způsobů a tvarů.
Tempura
Tempura je pokrm z obalovaných a smažených ryb, mořských plodů nebo zeleniny. Zvláštní pozornost je věnována způsobu krájení ingrediencí i teplotě těsta (ledové) a oleje (velmi horký) na smažení, aby každý kousek byl soustem křupavé smažené dokonalosti. V oblasti Kanto kolem Tokia se tempura jí s omáčkou, zatímco v oblasti Kansai kolem Kjóta a Ósaky se namáčí do ochucené soli.
Sashimi
O několik století dříve, než Japonci začali jíst suši, si nejprve pochutnávali na syrových rybách bez rýže. Ačkoli se název „sašimi“ vztahuje na jakékoli syrové potraviny nakrájené na tenké plátky, včetně syrového hovězího masa (gju-saši), kuřecího masa (tori-zaši), a dokonce i koní (bašaši), nejoblíbenějšími druhy jsou ryby a mořské plody.
Polévka Miso
Polévka miso se může zdát zdánlivě jednoduchá, ale je to základní japonské jídlo, které se podává ke každému tradičnímu menu. Připravuje se z vývaru daši, buď rybího, nebo z mořských řas, v kombinaci s fazolovou pastou miso. Ta dodá každému jídlu pikantní umami. Do polévky lze přidat tofu a nakrájenou zelenou cibulku, ale také ingredience, jako jsou ryby, škeble a vepřové maso, které se mohou lišit podle ročního období.