Více
    17.6 C
    Czech
    Středa 18. září 2024

    Vytesané přímo do skály: Navštivte nejstarší město v Itálii

    Město Matera, vytesané přímo do skály, je jednou z nejznámějších italských destinací. Toto starobylé město s jedinečnou architekturou se může pochlubit jedním z nejpůsobivějších kulturních dědictví v oblasti.

    Matera, „město Sassi“, je nejstarším dosud obydleným městem v Itálii. Nachází se v srdci regionu Basilicata na jihu země. Láká turisty svým skalním uměním a silným kulturním vlivem na celou Itálii. Některé z jeho nejstarších pozůstatků pocházejí z doby kamenné, což z něj činí jedno z nejstarších lidských sídel na světě.

    Srdce lidstva

    Jak dokládají nejstarší stavby ve městě, Matera je domovem lidské populace již téměř 12 000 let. Město, oficiálně založené římským guvernérem v roce 251 př. n. l. pod jménem Matheola, poskytovalo útočiště mnoha národům až do 15. století. Lombarďané, Byzantinci, Arabové a Osmané… Materu obsadilo mnoho civilizací, které s sebou přinesly vlastní kulturu a způsob života, jehož stopy se zachovaly mnohem déle než lidé.

    Právě v roce 1514 měla Matera získat významnou roli. Obyvatelé, opuštění šlechtou kvůli odlehlosti města od velkých italských měst, se museli organizovat mezi sebou, aby přečkali období akutní chudoby a uživili se.

    Výsledkem byla přestavba starobylých obydlí troglodytů a výstavba nových jeskynních obydlí, známých jako Sassi, přímo na svahu hory. Na více než čtyři století se Sassi v Mateře staly symbolem chudého regionu v kontrastu s prosperující Itálií.

    Směs modernosti a starobylého kouzla

    Projekt městské výstavby, který italská vláda zahájila v roce 1950, vdechl městu Matera nový život. Jednoznačným cílem bylo zároveň zachovat jeho tradiční a jedinečný ráz, díky němuž je tak krásné.

    Při návštěvě Matery si rychle uvědomíte, že má velmi zvláštní atmosféru. Úzké uličky bez aut, z nichž jsou vidět domy všech stylů. Z vrcholu hradeb se vám naskytne úchvatný výhled na italskou krajinu, rovnováhu mezi rozlehlými zelenými pláněmi a drsnými horami.

    Matera ohromuje návštěvníky také díky své bohaté historii. V roce 1993 byly zdejší Sassi a skalní kostely zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. V roce 2019 bylo starobylé město vyhlášeno „Evropským hlavním městem kultury“, což upevnilo jeho místo na mezinárodní scéně.

    Sledujte nás na sítích

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno