Více
    13.3 C
    Czech
    Čtvrtek 19. září 2024

    Německo zpřísnilo hraniční kontroly. Co to znamená pro cestující?

    Německo oznámilo, že ve snaze kontrolovat „nelegální migraci“ zpřísňuje kontroly na svých pozemních hranicích. Toto opatření by mělo trvat po dobu šesti měsíců. Informoval o tom server Euronews a další.

    Tato zpráva přichází po týdnech hněvu veřejnosti v důsledku podezření na islamistické útoky. Zde je přehled dosavadních informací o tom, jaký vliv to bude mít na cestování do Německa a z Německa.

    Důvody zpřísnění hraničních kontrol

    Koncem srpna byli při útoku nožem ve městě Solingen na západě země zabiti tři lidé. Podezřelý Syřan byl určen k deportaci, ale vyhýbal se orgánům činným v trestním řízení.

    Útok, k němuž se přihlásila skupina Islámský stát, se odehrál jen týden před klíčovými regionálními volbami ve východním Německu. Znovu rozdmýchal debatu o imigraci v zemi.

    Ministryně vnitra Nancy Faeserová na tiskové konferenci uvedla, že nové hraniční kontroly omezí migraci a „ochrání před akutním nebezpečím, které představuje islamistický terorismus a závažná trestná činnost“.

    Evropský schengenský prostor umožňuje cestování mezi členskými zeměmi bez pasů. Členské státy však mohou zavést hraniční kontroly, pokud se domnívají, že je ohrožen veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost.

    Co se změní pro cestující?

    Kontroly budou platit od pondělí 16. září, uvedl server Euronews. Ačkoli se podrobnosti teprve objevují, je pravděpodobné, že nové hraniční kontroly se dotknou všech, kdo do Německa přijíždějí po zemi nebo z něj odjíždějí.

    Řidičům by mohly zkomplikovat život dopravní zácpy, pokud jich bude na hranicích zastaveno více. Cesty autobusem a vlakem by mohly trvat déle, pokud bude doprava kvůli kontrolám zastavena.

    Deutsche Bahn (DB) je největším německým provozovatelem, který provozuje regionální vlaky a vlaky překračující hranice. V červnu letošního roku bylo hlášeno zpoždění téměř poloviny dálkových vlaků. DB uvedla, že to bylo způsobeno extrémním počasím. Zdlouhavé hraniční kontroly mohou cestujícím DB jen přidělat další potíže.

    Kterých zemí se nové kontroly dotknou

    Německo sdílí pozemní hranice s Rakouskem, Belgií, Českou republikou, Dánskem, Francií, Lucemburskem, Nizozemskem, Polskem a Švýcarskem.

    Na hranicích s Rakouskem již má dočasné kontroly, které byly zavedeny v roce 2015 v rámci boje proti velkému přílivu migrantů. Od té doby zůstaly v platnosti, v současné době až do 11. listopadu 2024.

    Dočasné kontroly na hranicích s Polskem, Českou republikou a Švýcarskem byly zavedeny také v loňském roce, kdy opět vzrostly obavy z migrace. Ty jsou v současné době v platnosti do 15. prosince 2024.

    Kontroly budou nyní rozšířeny i na další pozemní hranice Německa s Francií, Lucemburskem, Belgií, Nizozemskem a Dánskem, uvedlo ministerstvo. Zpočátku budou platit šest měsíců, což znamená, že pokryjí rušná období cestování v říjnu, o Vánocích a na Nový rok.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno