Více
    19.1 C
    Czech
    Čtvrtek 19. září 2024

    Objevování britských ostrovů: Bílý písek, megality a whisky

    Objevte ostrovní poklady Spojeného království s naším výběrem nejkrásnějších ostrovů, které vás překvapí bělostnými plážemi, tajuplnými menhiry a skvělou whisky.

    Spojené království s jeho bohatým dědictvím tvoří mnoho ostrovů v severozápadní Evropě, které stojí za návštěvu. Každý z nich nabízí jedinečné zážitky plné divoké krajiny a nádherných pláží. Vydejme se na cestu po nejkrásnějších z britských ostrovů.

    Skye, ostrov tisíce krajin

    Ostrov Skye, největší z Vnitřních Hebrid, je přírodním pokladem, který si oblíbili všichni milovníci dobrodružství. Dominuje mu velkolepé pohoří Cuillins a je rájem pro milovníky pěší turistiky. Krajina souostroví nabízí strmé útesy, středověké hrady a klidná jezera. Určitě navštivte pestrobarevnou vesničku Portree, která je ideální základnou pro poznávání ostrova. K dispozici je zde pohodlné ubytování a vynikající místní jídlo.

    Mainland, neolitický ostrov

    Mainland je největším ostrovem souostroví Orkneje. Toto severní území je plné pozoruhodně zachovalých neolitických nalezišť, jako je Skara Brae, vesnice stará více než 5 000 let. Dalším místem, které musíte vidět, je Ring of Brodgar, kamenný kruh postavený ve stejné době jako světoznámý megalitický monument Stonehenge. Mainland nabízí také bílé písečné pláže a velkolepé útesy, které jsou domovem rozmanité fauny a flóry.

    Lewis a Harris, dva za cenu jednoho

    Ostrovy Lewis a Harris, které se nacházejí ve skotském souostroví Vnější Hebridy, jsou ve skutečnosti jedním ostrovem, ačkoli jsou kvůli geografickým a kulturním odlišnostem často považovány za dva samostatné ostrůvky.

    Severní část, Lewis, je známá svými nedotčenými plážemi a bažinatou krajinou. Určitě si prohlédněte slavné stojící kameny Callanish, prehistorické naleziště z doby 3 000 let př. n. l. Na jihu najdete Harris, kde se rozkládají drsné hory a pláže s tyrkysovou vodou konkurující karibskému moři. Ostrov je ideálním místem pro turisty a fotografy a je také proslulý místními řemesly, například výrobou tvídu Harris.

    Anglesey, ostrov s bohatou minulostí

    Na ostrov Anglesey u severozápadního pobřeží Walesu se dostanete po silničním mostě. Je známý především díky svým malebným plážím, které jsou ideální pro vodní sporty nebo dlouhé procházky. Na pobřeží se nachází řada chráněných přírodních rezervací. Ostrov má také bohatou keltskou historii a najdete zde starobylé památky. Například kostel svatého Cybiho a středověký hrad Beaumaris, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Ostrov Wight, letní únik královny

    Ostrov Wight na jihu Anglie je proslulý svým mírným podnebím a rozmanitou krajinou. Již od viktoriánských dob je oblíbenou destinací britských rekreantů a může se pochlubit velkým výběrem outdoorových aktivit a hudebních festivalů. Určitě si prohlédněte křídové útesy The Needles s výhledem na moře. Na ostrově se nachází také Osborne House, bývalé letní sídlo královny Viktorie. Tam se můžete plně ponořit do historie britské královské rodiny. Ostrov Wight se svými svěžími zahradami a zlatými písečnými plážemi je ideálním místem pro odpočinkovou dovolenou.

    Islay, ostrov milovníků whisky

    Ostrov Islay, známý jako skotský „ostrov whisky“, je ideální destinací pro milovníky „vody života“. Nachází se ve Vnitřních Hebridách a je domovem devíti palíren. K dispozici jsou prohlídky, při kterých můžete samozřejmě ochutnávat. Stejně opojná je i krajina ostrova. Najdete zde divoké pláže, rašeliniště a množství divoké zvěře. Chcete-li se dozvědět více o místní kultuře, po celý rok se na ostrově konají festivaly.

    Sledujte nás na sítích

    Tanzanie: 5 nezapomenutelných přírodních lokalit v okolí Kilimandžára

    Výstup na Kilimandžáro je nezapomenutelným dobrodružstvím pro milovníky trekkingu a přírody. Ale stejně velkolepé je i okolí! Přinášíme vám pět přírodních lokalit v okruhu 100 kilometrů od nejvyššího vrcholu Afriky, které rozhodně stojí za návštěvu.

    Tanzanie: 5 nezapomenutelných přírodních lokalit v okolí Kilimandžára

    Výstup na Kilimandžáro je nezapomenutelným dobrodružstvím pro milovníky trekkingu a přírody. Ale stejně velkolepé je i okolí! Přinášíme vám pět přírodních lokalit v okruhu 100 kilometrů od nejvyššího vrcholu Afriky, které rozhodně stojí za návštěvu.

    1 komentář

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno