Naplánujte si příští výlet jako gastronomický. Evropa je domovem některých z nejvyhledávanějších restaurací na světě oceněných michelinskými hvězdičkami.
Destinační stravování nebylo nikdy populárnější. Podle The Luxury Travel Book vzrostl počet vyhledávání „fine dining“ na Googlu za poslední rok o 49 procent.
Průvodce Michelin, který je známý svým hvězdičkovým hodnocením, je skvělým místem, kam se můžete obrátit pro spolehlivé recenze restaurací. Uděluje od jedné do tří hvězdiček a oceňuje špičková jídla na základě surovin, techniky, chuti, osobnosti šéfkuchaře a konzistence.
Která evropská města mají nejvíce restaurací oceněných michelinskou hvězdou? Na prvních dvou příčkách se podle serveru Euronews jednoznačně s velkým náskokem umístily Paříž a Londýn.
What Makes the UK & Ireland’s Restaurant Scene So Special?
— The MICHELIN Guide (@MichelinGuideUK) January 23, 2025
Get ready for The MICHELIN Guide Ceremony 2025 with our run-down of why all food-loving travellers should make this their next destinationhttps://t.co/2gdYAz0QCv pic.twitter.com/jFTJiJGC1D
Paříž: hlavní evropské město gastronomie
V Paříži se nachází 121 restaurací oceněných michelinskou hvězdou. Hlavní město Francie posbíralo celkem 157 hvězdiček, což z něj činí nesporné hlavní město luxusního stravování v Evropě.
Průvodce Michelin, který začal udělovat hvězdičky vynikajícím francouzským restauracím v roce 1926, sehrál klíčovou roli při upevňování gastronomické pověsti města.
Mezi nejvyhledávanější restaurace patří Le Cinq, tříhvězdičková restaurace v hotelu Four Seasons Hotel George V, a Le Jules Verne, symbolická restaurace ve druhém patře Eiffelovy věže s nádherným výhledem na Paříž.
Chcete-li ochutnat vynikající italské pokrmy, rezervujte si místo v Il Carpacciohe, jediné italské restauraci v Paříži oceněné michelinskou hvězdičkou. Je proslulá svým pokrmem Fettuccine s černými lanýži.
Londýn: stolujte jako král
V Londýně je v současné době 80 restaurací oceněných michelinskou hvězdou, což z něj činí špičku mezi evropskými gastronomickými destinacemi. Podle Michelinu byl první průvodce po britských ostrovech vydán v roce 1911 a stejně jako původní francouzské vydání obsahoval praktické informace pro motoristy.
Vyšel pětkrát, během první světové války byla jeho činnost přerušena a v letech 1922-1930 byl znovu vydán pod názvem „Velká Británie“. Moderní průvodce „Velká Británie a Irsko“, který se z příručky pro řidiče stal specializovaným průvodcem po restauracích a hotelech, byl publikován v roce 1974.
Pokud se chcete stylově najíst, Sketch v Londýně je jednou z nejkrásnějších restaurací v Evropě oceněných michelinskou hvězdičkou. Její honosná růžová výzdoba a moderní umělecká díla doplňují velkorysá degustační a a la carte menu vytvořená francouzským šéfkuchařem Pierrem Gagnairem, který získal tři michelinské hvězdy.
Pokud chcete zažít intimní stolování, uvelebte se v restauraci Pétrus by Gordon Ramsay v Knightsbridge. Tento malý podnik, jehož centrem je prosklená vinotéka, nabízí jídla a la carte a stůl, u kterého můžete sledovat práci šéfkuchařů.