Jste milovníci špičkové gastronomie? V tom případě byste si měli naplánovat výlet do jednoho z těchto měst, které se pomalu ale jistě prosazují na kulinářské mapě Evropy. Restaurace tu v posledních letech sbírají michelinské hvězdy.
Pro všechny milovníky luxusních gastronomických zážitků jsou při volbě kulinářské destinace jasná dvě města, Paříž a Londýn. Ty podle serveru Euronews jasně vedou v počtu restaurací oceněných michelinskými hvězdičkami.
Pokud ale chcete objevit něco nového, navštivte jedno z následujících měst, které jsou vycházejícími hvězdami evropské gastronomické scény.
The European cities with the most Michelin-starred restaurants https://t.co/1xhaCqwFHy
— Euronews Travel (@euronewstravel) January 31, 2025
Barcelona: Toto město není jen o tapas
Průvodce Michelin 2025 upozorňuje na prosperující barcelonskou gastronomickou scénu. Uvádí 29 restaurací s 39 michelinskými hvězdami. Nově se mezi elitní kulinářské podniky města zařadily: Fishølogy, MAE Barcelona, Prodigi a Teatro Kitchen & Bar.
Barcelonská restaurace Disfrutar dělá velké vlny svým odvážným a avantgardním pojetím středomořské kuchyně. Tato restaurace, známá svými hravými prezentacemi a odvážnými kombinacemi chutí, posouvá hranice a přináší nezapomenutelné a vynalézavé kulinářské zážitky.
Amsterdam: Vycházející kulinářská hvězda
Amsterdam, který je proslulý svými kanály a historickou architekturou, se podle serveru The Luxury Travel Book prosazuje i na kulinářské mapě.
V Nizozemsku se nachází 501 restaurací, z toho 122 oceněných michelinskými hvězdičkami, z nichž 23 patří Amsterdamu. Jde o směs jedno a dvouhvězdičkových podniků, které jsou ukázkou rostoucí gastronomické scény města.
Chcete-li povečeřet s výhledem, rezervujte si místo v restauraci Ciel Bleu. Restaurace se nachází na vrcholu hotelu Okura a nabízí nádherný výhled na amsterdamské panorama a oblohu.
Kuchyně Arjana Speelmana je kreativní směsí klasických a světových chutí. Každý pokrm je tak příjemným překvapením. Bizarní je, že ke každému chodu je přinesena bylina, která předznamenává, co bude následovat.
Lisabon: Portugalské hlavní město kreativní kuchyně
Portugalské hlavní město plné pastel de Nata nabízí víc než jen pudinkové koláčky. 17 restaurací zde získalo michelinskou hvězdu, z toho dvě restaurace dokonce dvě hvězdičky.
Současná restaurace 100 Maneiras nabízí degustační menu, která s láskou připravuje šéfkuchař Ljubomir Stanisic. Stanisic pochází ze Sarajeva (Bosna a Hercegovina), do Portugalska přijel jako teenager po válce a svou duši si léčil prostřednictvím kuchařského umění. V jeho jedinečných menu se mísí inovativní kuchyně s upřímným odkazem na jeho kořeny.
Kodaň: Domov nejlepší restaurace na světě
Přestože má Dánsko pouhých 5,95 milionu obyvatel, v oblasti gastronomie je na špičkové úrovni. Jeho hlavní město Kodaň se může pochlubit 13 michelinskými restauracemi. Včetně Nomy, která má tři michelinské hvězdy, a Alchemistu, který má dvě michelinské hvězdy.
Noma, proslulá revolucí v severské kuchyni, byla mnohokrát oceněna jako nejlepší restaurace na světě.
Tato kulinářská legenda, vedená šéfkuchařem Reném Redzepim, stále posouvá hranice dobrého jídla. Zaměřuje se na mimořádně lokální a sbírané suroviny, vynalézavé postupy a neustále se měnící sezónní menu. Přitahuje gurmány z celého světa.