Přemýšleli jste někdy, kde žijí nejzdravější lidé v Evropě? Nebo která evropská země má nejlepší statistiky, pokud jde o nemoci související s potravinami a stravováním? Studie nevládní organizace Oxfam odhalila překvapení: mezi nejzdravější evropské kuchyně patří například ta ve Švýcarsku – zemi čokolády, nebo Itálii – zemi pizzy.
Portugalsko
Nejslavnější portugalské jídlo proslulé v zahraničí je pastel de nata (koláček se žloutkovým krémem), který nepatří zrovna mezi zdravé potraviny. Nicméně portugalská kuchyně se ve skutečnosti skládá z jednoduchých místních pokrmů orientovaných na mořské plody. Představte si měkkýše dušené na páře s rýží, nebo bacalhau – národní pokrm z tresky, který se podává ve stovkách lahodných variací.
Itálie
Italská sacharidová jídlo mohou přispět k vyvážené stravě, zvláště jsou-li konzumována tak, jak to dělají Italové. Menu se zde skládá ze dvou chodů: primo (obvykle malé množství těstovin) a secondo (jednoduchá kombinace bílkovin a zeleniny). Pokud jde o dochucování, olivový olej se svými zdravými mononenasycenými mastnými kyselinami je základem italského jídelníčku.
Irsko
Díky stále oblíbenějšímu stylu Paleo je dnes napodobování základních stravovacích návyků našich předků považováno za zdravé. Potraviny v Irsku zůstaly věrné svým tradičním kořenům. Produkce z místních farem se promění v sezónní, nerafinovaná a výživná jídla, jako je dušené maso nebo smetanová bramborová kaše s masem a kapustou. Skvělý zdroj vitamínů B, vitaminu E, železa, vápníku, kyseliny listové a hořčíku.
Rakousko
Dny nabité dobrodružstvím na kolech, při pěší turistice, lyžování a dalších sportech, pro které je tato země tak vyhledávanou lokalitou – to je dovolená v Rakousku. Po takové aktivitě vás dostatečně zasytí místní sendviče, kořeněná klobása či aromatický guláš se spoustou zeleniny. Na rohu každé vídeňské ulice najdete kavárnu. Rakouská závislost na kávě může mít ve skutečnosti zdravotní výhody. Káva je plná antioxidantů a může pomoci v boji proti závažným nemocem.
Švédsko
Když se řekne švédská kuchyně, okamžitě vás napadnou masové kuličky s bramborovou kaší. Toto národní jídlo stejně jako mnoho dalších švédských jídel se neobejde bez brusinek. Červené bobule obsahují kvercetin a proantokyanidin, o nichž se předpokládá, že mají protizánětlivé vlastnosti.
Dánsko
Díky svým kořenům v tradičních evropských stylech vaření je dánská kuchyně nejen velmi zdravá, ale také mimořádně dostupná. Kyselé okurky, sendviče smørrebrød, solené ryby z Baltského moře a nakládané sledě jsou základem místního jídelníčku. Země má pověst kreativity a nejlépe se to asi odráží na světoznámé kulinářské scéně v Kadani.
Švýcarsko
Je proslulé svými sýry, špičkovými čokoládami a haute gastronomií na místech, jako je St Moritz a Curych. Přesto je také na seznamu nejzdravějších evropských kuchyní. Pohankové těstoviny, cereální müsli, uzené klobásy, zemitý guláš a alpské mléčné pokrmy – každý tento skvost propaguje rozmanitost chutí a přísad švýcarské kuchyně.
Francie
Francie je skutečnou mekkou kulinářství. Croissant, Roquefort a foie gras zná snad celý svět. A to nemluvíme o všech těch špičkových vínech z Burgundska a Bordeaux či křupavých bagetkách od místních pekařů. Francie si stojí dobře i co se týká zdravého stravování, mimo jiné díky své posedlosti organickými produkty a čerstvostí.