Více
    24.7 C
    Czech
    Sobota 29. června 2024

    Barcelona plánuje do roku 2028 uzavřít všechny rekreační apartmány

    Barcelona, přední španělská prázdninová destinace, minulý týden oznámila, že do roku 2028 zakáže pronajímání apartmánů turistům. Jde o nečekaně drastický krok. Město se snaží omezit rostoucí náklady na bydlení a zajistit obyvatelům města příjemné bydlení. Informovala o tom agentura Reuters.

    Levicový starosta města Jaume Collboni uvedl, že do listopadu 2028 Barcelona zruší licence na 10 101 bytů, které jsou v současnosti schváleny ke krátkodobému pronájmu.

    „Čelíme tomu, co považujeme za největší problém Barcelony,“ řekl Collboni na akci městské samosprávy.

    Boom krátkodobých pronájmů v Barceloně, která je nejnavštěvovanějším španělským městem, způsobil, že někteří obyvatelé si nemohou dovolit byt. Nájemné za posledních 10 let vzrostlo o 68 procent a náklady na koupi domu o 38 procent, uvedl podle agentury Reuters Collboni. Dodal, že přístup k bydlení se stal hnací silou nerovnosti, zejména pro mladé lidi.

    Trend celé Evropy

    Vlády jednotlivých zemí si libují v ekonomických přínosech cestovního ruchu. A Španělsko patří mezi tři nejnavštěvovanější země světa. Gentrifikace a upřednostňování majitelů lukrativních turistických pronájmů je však stále aktuálnějším tématem v celé Evropě.

    Místní vlády v minulém desetiletí vyhlásily omezení krátkodobých pronájmů na místech, jako jsou španělské Kanárské ostrovy, Lisabon a Berlín. Španělská socialistická ministryně bydlení Isabel Rodriguezová uvedla, že rozhodnutí Barcelony podporuje.

    „Jde o to vyvinout veškeré potřebné úsilí, aby byl zaručen přístup k cenově dostupnému bydlení,“ napsala na X, dříve Twitteru.

    Platforma Airbnb, která obsahuje značný počet barcelonských nabídek rekreačních pronájmů, na žádost o komentář bezprostředně nereagovala.

    Riziko obcházení zákona

    „Collboni dělá chybu, která povede k větší chudobě a nezaměstnanosti,“ uvedla v prohlášení barcelonská asociace turistických apartmánů APARTUR. Dodala, že zákaz vyvolá nárůst nelegálních turistických apartmánů.

    Z tohoto kroku mohou těžit hotely. Otevírání nových hotelů v nejoblíbenějších částech města zakázala krajně levicová strana, která Barceloně vládla v letech 2015-2023. Collboni však naznačil, že by toto omezení mohl zmírnit.

    „Těchto 10 000 bytů budou využívat obyvatelé města. Nebo půjdou na trh k pronájmu či prodeji,“ uvedl Collboni k opatření.

    Barcelonská samospráva ve svém prohlášení uvedla, že i po vstupu zákazu v platnost zachová svůj „silný“ kontrolní režim, který má odhalit případné nelegální turistické byty.

    V posledních letech nebyly ve městě povoleny žádné nové byty k pronájmu pro turisty. Místní vláda nařídila od roku 2016 uzavřít 9 700 nelegálních turistických bytů a téměř 3 500 bytů bylo navráceno, aby mohly sloužit jako primární bydlení pro místní obyvatele, uvedla.

    Sledujte nás na sítích

    Ideální pro pěší: 5 evropských měst, kde jsou auta zakázána

    Přiznejme si, že auta jsou v evropských městech stále méně vítána. Zejména v historických centrech. Zde je 5 evropských měst, která se již odhodlala a auta zakázala. Připravte se na klidné pěší procházky.

    Ideální pro pěší: 5 evropských měst, kde jsou auta zakázána

    Přiznejme si, že auta jsou v evropských městech stále méně vítána. Zejména v historických centrech. Zde je 5 evropských měst, která se již odhodlala a auta zakázala. Připravte se na klidné pěší procházky.

    1 komentář

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno