Více
    29.1 C
    Czech
    Sobota 6. července 2024

    Čůrání do moře vás letos v létě může přijít na 750 eur

    Letos v létě se do Španělska chystá rekordní počet návštěvníků, a tak pobřeží Costa del Sol preventivně zasahuje proti jednomu méně diskutovanému vedlejšímu účinku nadměrné turistiky: močení. Informoval o tom server Euronews.

    Marbella se inspirovala severošpanělským městem Vigo, které před dvěma lety zavedlo pokuty ve výši až 750 eur za „fyziologické vyprázdnění na pláži nebo v moři“. Rozhodla se více než zdvojnásobit své pokuty (dříve 300 eur), aby se vyrovnala pokutám ve Vigu.

    Minulý týden zastupitelé města Marbella odhlasovali „sí“ na ochranu moře a schválili vyhlášku, která zakazuje močení pod vodou na 25 plážích v obci Malaga.

    Močení na veřejnosti je zakázáno i na souši, ale to je o něco snazší kontrolovat. Zatím se neví, jak budou plavčíci identifikovat rekreanty, kteří se potají vyčůrají pod vlnami.

    Do moře se čůrat nesmí, ale na písku se kouřit může

    „Fyziologické vyprázdnění“ není jediným zákazem zmíněným v nové vyhlášce, která ještě musí projít veřejnou konzultací, než se stane zákonem.

    Návštěvníci pláží si již nebudou smět hrát s míči ve vodě nebo si rezervovat místo se slunečníkem. Nově se také zavádějí pravidla týkající se zákazu vstupu psů do vody a omezení jejich vstupu pouze na pláže určené pro psy, uvádí Euronews.

    Kuřáci a dýmkaři mohou kouřit dál, ale za odhazování nedopalků nebo zbytků jídla hrozí pokuty.

    Další španělská plážová města, kde se turisté chovají zodpovědně

    Vigo v severním regionu Galicie má od roku 2022 pokutu 750 eur za močení u moře. Označuje to za „porušení hygienických a sanitárních předpisů“.

    Pokud navštívíte Benidorm, můžete za použití mýdla nebo šamponu ve sprchách na pláži dostat vysokou pokutu 660 eur. Tato prázdninová destinace také pokutuje kuřáky (2 000 eur) a noční povaleče. Vstup na písek mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní vás může přijít na 1 200 eur.

    Kouření je zakázáno také na řadě pláží na Mallorce, Ibize a Menorce.

    Co je špatného na tom, když se vyčůráte do moře

    Přestože se moč skládá přibližně z 95 procent z vody, je toxická pro živočichy volně žijící v oceánech, může přispívat k ničení biologické rozmanitosti a poškozuje zejména korálové útesy. Zbývajících pět procent obsahuje vše od močoviny (s vysokým obsahem dusíku), bakterií až po zbytky léků. Z těchto důvodů bylo čůrání do moře zakázáno také v Portugalsku a Thajsku.

    Vědci z Americké chemické společnosti však na tyto představy mají svůj názor: „Naším posláním je, abyste věděli, že je naprosto v pořádku chodit do oceánu“, protože „množství močoviny v naší moči je ve srovnání s objemem moře zanedbatelné“.

    Sledujte nás na sítích

    Ideální pro pěší: 5 evropských měst, kde jsou auta zakázána

    Přiznejme si, že auta jsou v evropských městech stále méně vítána. Zejména v historických centrech. Zde je 5 evropských měst, která se již odhodlala a auta zakázala. Připravte se na klidné pěší procházky.

    Ideální pro pěší: 5 evropských měst, kde jsou auta zakázána

    Přiznejme si, že auta jsou v evropských městech stále méně vítána. Zejména v historických centrech. Zde je 5 evropských měst, která se již odhodlala a auta zakázala. Připravte se na klidné pěší procházky.

    22 KOMENTÁŘE

    1. to bych chtěl vidět jak to budou kontrolovat. nevydělají aní euro. spíše by měli kontrolovat kanalizace, které k moři vedou

      • To je jednoduché. Při vstupu na pláž každému cvaknou na ucho GPS tracker a budou sledovat, jak často chodí na WC. Podle frekvence poznají, jestli čurá v moři. Dále budou na plážích kamery s AI, která vyhodnotí výraz tváře koupajících se, a podle určitých prostým okem neviditelných mikrovýrazů charakteristických pro specifické soustředění a následnou úlevu určí i délku vyprazdňování a spočítají množství. Pokrok prostě nezastavíš 😀.

      • A kdo řeší odpady a fekálie u velkých osobních lodí? My máme radary a pokuty za jeden km navíc, oni mají svou hloupost, čurání. To musel vymyslet nějaký politik.

    2. Tak to mě pobavilo 😀 Jak zjistí, že někdo čůrá do vody? Samozřejmě nejsem zastáncem této činosti, ale zaráží mě fakt, že přímořské státy bojují proti močení do vody, ale sami tam vypouští odpad. Konkrétně Vigo, jeho úžásná pláž a hotel naproti. Sice je to už přes 20 let, ale pochybuji, že se něco změnilo. Na Tenerife to samé… jakákoliv akce na pláži, chtěli jste se romanticky projít a místo vůně moře cítili odér z moči. No za to na Mallorce už tenkrát dbali na pořádek a čistotu. Baví mě, jak vášniví kuřáci byli a kouřili všude. I ve školách stály popelníky. A teď? Skoro všude zákaz kouření? No….

    3. Spíš než čůrání do moře by se mělo tvrdě potírat kouření. Být na pláži vedle smraďocha, to je fakt požitek, ble… Takže každému smraďochovi, který si zapálí na pláži (včetně elektronických cigaret) bych napařila minimálně 2000€ a to klidně i opakovaně. A pokud nezaplatí na místě, tak ve správním řízení 3000€.

      Nechápu, proč vadí lidé, hrající si ve vodě s míčem nebo pejsci a smradlaví kuřáci jsou v pohodě…

      • Jako jsem nekuřák, ale militantní aktikuřáky rád nemám, pláže jsou většinou velké a je tam dost místa a je to venku, vadí mě když po nich zůstanou nedopalky to ano, ale proč by mě mělo vadit, že si někdo zapálí? jsem venku ať si tam klidně kouří.

        • Vadí venku stejně jako vevnitř. Není nadto když se jdu projít ven a pár metrů přede mnou kráčí někdo s cigaretou a jde mi kouř do tváře. Pláž to samé.

        • Protože ten smrad se šíří v okruhu minimálně několika metrů, pokud je bezvětří, a nevidím důvod, proč by měli nekuřáci ten smrad čichat.

    4. To je jednoduché. Při vstupu na pláž každému cvaknou na ucho GPS tracker a budou sledovat, jak často chodí na WC. Podle frekvence poznají, jestli čurá v moři. Dále budou na plážích kamery s AI, která vyhodnotí výraz tváře koupajících se, a podle určitých prostým okem neviditelných mikrovýrazů charakteristických pro specifické soustředění a následnou úlevu určí i délku vyprazdňování a spočítají množství. Pokrok prostě nezastavíš 😀.

    5. První moje reakce byla, že to musí být recyklovaný aprílový článek. To naředění je tak obrovské, že to můžou pouze „mentálně“ zaznamenat tak maximálně vyznavači homeopatik.

    6. A co výpary z automobilů, autobus, grilování atd, to asi nikomu nevadí, to je škodlivější než dým z cigeret.

    7. a to myslí vážně? konrolovat zda se čůrá v moři? tak to sem dodnes nevěděla,že to de :))

    8. To je tedy úlet. V oceanu se tvori ostrov z odpadku, vsude mikroplasty..atd..atd..a oni se zabyvaji čuranim. Proste jen šikana turistu, ne ochrana zivocichu v mori. Trapne!!!Nedustojne!! Hloupe!!!Nejenze lide na planete napachali nezvratne skody, ale jeste musime svet presvedcovat o tom, jak jsme primitivni a sebestredni. Ale co se divim, kdyz mame nekolik desitek pohlavi ze..

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno