Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Divoké pobřeží či pobyty na farmách: Kam se vydat, abyste unikli davům turistů v Evropě

    V některých z nejnavštěvovanějších zemí světa se stále nacházejí nedotčená místa, která stojí za to objevit. A to i v turisticky oblíbených jižních státech. Kam vyrazit?

    Turisté začínají být v top evropských lokalitách nežádoucí. Protestující v Barceloně stříkají na návštěvníky vodu, Benátky vybírají poplatky od jednodenních výletníků a Dubrovník omezuje počet návštěvníků. Destinace se brání a místní obyvatelé staví ploty a čmárají graffiti, aby turisté „šli domů“.

    Francie: Nejnavštěvovanější země světa stále nabízí neobjevené skvosty

    Francie sice požádala návštěvníky, aby se vyhnuli 20 procentům jejích nejnavštěvovanějších památek, ale 80 procent jich stále zůstává mimo radar. Nejnavštěvovanější země na světě je plná skrytých klenotů, které jsou bez turistů.

    Jedním ze snadných způsobů, jak najít méně známá místa, je vydat se na cestu po Francii a naprogramovat satelitní navigační systém tak, aby se vyhnul placeným silnicím. Francouzský venkov je jako stvořený pro putování mezi neuvěřitelně krásnými vesnicemi. Užijte si zastávky na příjemný oběd, ochutnávky olivového oleje a přípitky na velkolepý útěk.

    Kdo sní o pláži, může se vydat na západní pobřeží, kde se vlny Atlantiku tříští o kilometry písku. Města Biarritz, Arcachon a La Rochelle nabízejí kosmopolitní francouzskou kulturu.

    Španělsko: Španělsko: mnohem více než jeho nejznámější destinace

    Podle nedávného průzkumu společností Google a Deloitte Španělsko do roku 2040 předstihne Francii na pozici nejnavštěvovanější evropské země.

    Španělsko, živá a pestrá země, které v žilách koluje žár a vášeň, je však mnohem víc než jen slavné pobřeží. Historická města, drsné horské masivy a divoké pobřeží Atlantiku z něj dělají zemi jako stvořenou pro širší poznávání.

    Itálie: Agroturistika mimo vyšlapané cesty

    Itálie je velmocí, ve které se nachází některá z nejnavštěvovanějších evropských měst. Přesto může poskytnout nevšední zážitek. Toskánský roadtrip nabízí cestovatelům odpočinek od davů a otevírá jim slavnou krajinu a horské vesnice regionu.

    Chcete-li zažít autentičtější venkovské zážitky, zvolte raději „agriturismos“ neboli agroturistiku než hotely. Některé fungující italské farmy, podobné penzionům, nabízejí hostům útulné ubytování a teplé jídlo.

    Za „pravou“ Itálií se vydejte na jih. Pobřežní města v Apulii, archeologické ruiny na Sicílii a nedotčené pláže v Kalábrii předčí mnohé severoitalské atrakce.

    Portugalsko: Poznejte bohatou historii a kulturu na cestě mezi slavnými městy

    Lisabon a Porto nabízejí kulturu, historii a atrakce, které se vyrovnají známějším sousedům. Využijte čas strávený v této malé zemi na maximum a přesuňte se z Lisabonu do Porta nebo naopak. Obě města dělí pouhých 200 kilometrů. Přesun z jednoho do druhého umožňuje turistům plynule prozkoumat portugalské historické památky, vinice a pobřeží Atlantiku, aniž by museli obětovat příliš mnoho cenného volného času.

    Vydejte se od pozoruhodného pobřeží a velkých vln v Nazaré k památkám UNESCO, jako je klášter Batalha a náboženským zápalem oplývající Fátima. Mezi městy navštivte vinice Torres Vedras severně od Lisabonu.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.