Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Fascinující příběh prvního mrakodrapu na světě

    Způsobil revoluci ve světě architektury a zahájil éru stále vyšších a vyšších budov. Chicagská budova pojišťovny Home Insurance je považována za první mrakodrap na světě. Toto je její příběh.

    Konec 19. století, Chicago. Rušné americké město procházelo rychlým ekonomickým a demografickým růstem, čemuž odpovídal nedostatek prostor pro nové kanceláře a bydlení. Požár v roce 1871, který zničil velkou část města, zároveň vyvolal naléhavou potřebu rychlé a inovativní přestavby. Město se tak stalo skutečnou laboratoří nových architektonických nápadů. Mezi ně patřila i nutná potřeba stavět vysoko, aby se co nejlépe využil prostor. Pozemky v Chicagu byly totiž stále dražší.

    Mrakodrap s nápaditou strukturou

    Jak ale stavět výš, když nosné zdi budov jsou stále jen z cihel nebo kamene a jejich výška je omezena na zhruba šest pater? Architekt William Le Baron Jenney má odpověď: Ocelový skelet, který unese váhu budovy, ale zároveň sníží celkovou hmotnost stavby a umožní vyšší výšku, aniž by se výrazně zvýšil tlak na základy. Tato ocelová kostra umožňuje nejen přidat další podlaží, ale také zabudovat velká okna, která zajistí více přirozeného světla, a tím i lepší pracovní podmínky uvnitř.

    Právě tato konstrukční inovace umožnila v roce 1884 postavit budovu Home Insurance Building. První mrakodrap na světě znamenal revoluci v architektuře. Po něm následovaly stále vyšší budovy, které utvářely moderní panoramata, jak je známe dnes.

    Budova Home Insurance Building: několik čísel

    10 pater a 42 metrů výšky. To se dnes může zdát jako bídný výkon, ale ve své době byla budova Home Insurance Building s tak mimořádnými rozměry šokující. Tento první mrakodrap totiž vypadal jako „normální“ budova. Inovativní ocelová konstrukce, která umožnila takovou nebývalou výšku, byla ve skutečnosti skryta za kamennými a cihlovými zdmi. Takže Home Insurance Building působila dojmem tradiční budovy, i když se vzpínala k nebi.

    Stavba byla dokončena v roce 1885 po pouhém roce prací. V roce 1891 byla přistavěna další dvě patra, čímž celková výška dosáhla přibližně 55 metrů.

    První mrakodrap na světě bohužel nenavštívíte

    První mrakodrap na světě v Chicagu už bohužel navštívit nemůžete. Budova Home Insurance Building byla v roce 1931 zbourána, aby uvolnila místo budově Field Building, dnes LaSalle Bank Building. Ta byla postavena v roce 1934 a je vysoká 163 metrů. Přesto je u vchodu do nového mrakodrapu stále připevněna pamětní deska, která připomíná význam této budovy, jež byla průkopníkem nových, stále vyšších staveb.

    Ačkoli budova Home Insurance Building již neexistuje, její vliv na moderní architekturu je nepopiratelný a zůstává důležitým milníkem v dějinách inženýrství a architektury.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno