Barcelona, Malaga, Sluneční pobřeží… To jsou nejznámější destinace Španělska. Zkuste však odbočit z prošlapaných turistických stezek a poznejte málo probádaný sever, jeho tradice i gastronomii.
Hovoříme-li o tzv. „Zeleném Španělsku“, severním pobřeží země, na mysli vytane většině lidí maximálně čím dál populárnější pouť Camino de Santiago. Tento kout země ale nabízí mnohem více. Poznejte jeho tradice prostřednictvím rybářských řemesel či agroturistiky.
I could spend my entire summer on the coast of northern Spain.
— Nick O'Brien (@NickLovesSpain) July 19, 2023
Costa Verde, they call it.
Here are 25 towns on the country's "Green Coast" that I have my eyes on for August:
(a 🧵) pic.twitter.com/q59W7jDFHu
Sběr mušlí v ospalých rybářských vesnicích
Vydejte se po trase vedoucí souběžně s mořem a můžete projíždět malými pohořími, ústími řek, plážemi a malebnými rybářskými vesničkami.
V některých z nich se staré rybářské lodě proměnily v jedinečné turistické zážitky. Nalodění a účast na sběru mušlí v plovoucí školce nebo „batea“ a zároveň poznání ohrožených řemesel nabízí autentické spojení s bohatou kulturou regionu.
Zastavte se ve vesnicích jako Ribadesella, San Vicente de la Barquera, Baiona, Santoña, Bermeo, Cudillero, Elatxobe a Pasaia. Také se můžete vydat do zákulisí továrny na konzervování sardelí a ochutnat ty nejlepší konzervované poklady z Kantaberského moře.
Zelená agroturistika je víc než jen gastronomie
Srdcem Zeleného Španělska je specifický program: Ekoturistický koridor. Tento projekt otevírá jedinečné zážitky v chráněných přírodních oblastech severního Španělska. Od pozorování majestátního medvěda hnědého až po agroturistická dobrodružství.
Zde objevíte autentickou podstatu tradiční kuchyně severního Španělska.
Asturie
Asturie je v čele projektu Cocina de Paisaje (Z farmy na stůl), který představuje chutě země a zachraňuje původní produkty. Tento zážitek přesahuje chuťové buňky a spojuje se s historií a tradicemi regionu. V bujné krajině Asturie se také můžete ponořit do vzduchu vonícího jablky a prozkoumat Ciderovou cestu.
Baskicko
V Euskadi (Baskicku) se můžete vydat do srdce venkova a objevit půvabné „caseríos“, kde se vyrábí přírodní mošt. Během „petit comité“ můžete důvěrně nahlédnout do procesu výroby. Potěšte své chuťové pohárky sýrem Idiazabal a zároveň se seznamte se stády ovcí pasoucích se na polích a s domy zručných pastevců.
Galicie
Galícia vás láká na námořní dobrodružství. Naloďte se na palubu rybářské lodi a prožijte den v životě posádky, který bude nezapomenutelnou cestou do srdce španělského námořnického dědictví.