Od svého otevření ve 20. letech 20. století je Harry’s Bar ztělesněním elegance, jemnosti i inovace v mixologii. Kde najdete nejstarší koktejlový bar v Evropě?
Slavný Harry’s Bar poprvé otevřel své dveře 26. listopadu 1911, na Den díkůvzdání (jak příhodné pro americký bar). Poté byl v roce 1924 doslova rozebrán na kousky a přestěhován ze svého původního místa na Manhattanu na 7. avenue. Následně byl pečlivě znovu postaven na ulici Daunou v Paříži. Od té doby Harry’s Bar svým nenapodobitelným stylem hýbe pařížskou mixologií. Ernest Hemingway zde měl kovovou jmenovku přišroubovanou ke své oblíbené stoličce. Často sem chodil s Francisem Scottem Fitzgeraldem a jeho ženou Zeldou.
Bar láká mladší klientelu na klasické koktejly
Tento legendární bar se nachází ve 2. pařížském obvodu. Je nejen nejstarším koktejlovým barem v Evropě, ale také institucí, kde má šejkr na svědomí více příběhů než většina vašich přátel dohromady. Dokonce se o něm říká, že je to „bar, který se odvážil míchat lihoviny“. V době, kdy míchání lihovin bylo něco naprosto nemyslitelného, objevil se Harry’s Bar na scéně jako průkopník této odvážné praktiky.
Podnik, který vymyslel charismatický Harry MacElhone, se prosadil nabídkou dobře vyvážených koktejlů, a to vše v prostředí s atmosférou. Nyní ho vede Harryho pravnuk Franz-Arthur. Bar si ukázkově zachoval svou duši: „Největší výzvou, když jsem Harry’s Bar přebíral, bylo zůstat věrný tomu, díky čemu je bar už více než 113 let tak úspěšný. Zároveň však pokračovat ve zkoušení nových věcí. Zůstali jsme koktejlovým barem, chrámem určitého klasicismu. Ten je v posledních letech skutečným trendem a přivádí mladší klientelu.“
Místo zrodu legendárních koktejlů
Harry’s Bar je místem, kde byly poprvé namíchány mnohé slavné koktejly. Mimochodem byl také prvním barem v Paříži, kde se podávala Coca-Cola a hot dogy (v roce 1933 koupil Harry na Mezinárodní výstavě v Chicagu automat na hot dogy).
Věděli jste například, že právě zde byla poprvé vymyšlena Bloody Mary? V roce 1920 barmana Fernanda Petiota napadlo smíchat konzervovaná rajčata s vodkou. Recept zdokonalil ve Spojených státech, kde do něj začal přidávat koření.
Ale je toho víc. V tomto baru se zrodily i klasické nápoje jako Blue Lagoon a French 75. Je to takový Disneyland koktejlů s více než 400 variantami v nabídce. Včetně Jamese Bonda, který v roce 1962 vytvořil Andy MacElhone k uvedení filmu o Jamesi Bondovi Dr. No: směs cukru, angostury, bitteru, vodky a šampaňského.
Oblíbený nápoj Franze-Arthura MacElhona? „The Side Car, bez váhání: koňak VS, Triple sec a citronová šťáva.“
Motto Harry’s Baru? „Tradičně kreativní.“ Mixologie je zde druhou přirozeností, ale kreativita je v centru dění. Barmani jsou jako alchymisté, kteří s každou sklenkou otřásají tradicí. Každá návštěva je jako bonboniéra, příležitost k dalším překvapením a objevům, ovšem s olivami a citronovou kůrou. Pokud tedy hledáte místo, kde objevíte historii koktejlů, vydejte se do Harry’s Baru.