Více
    21.9 C
    Czech
    Čtvrtek 19. září 2024

    Nejkrásnější jezero v Dolomitech, oáza klidu v horách

    Uprostřed italských hor leží jezero Sorapis. Je jedním z nejkrásnějších míst v Dolomitech. Jezero s tyrkysovou vodou obklopené vrcholky ledovců nabízí skvělou trasu pro začátečníky i zkušené turisty.

    Oblast Dolomit, která se nachází v severovýchodní Itálii, je jednou z nejlepších destinací pro sportovní dovolenou. Díky krajině, která přechází mezi strmými útesy a širokými údolími, nabízí širokou škálu výletů napříč úchvatnými scenériemi. Jezero Sorapis, které se nachází v blízkosti zasněžených vrcholků, je perlou v této krajině, která byla před patnácti lety zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

    Alpská jezera, tyrkysové vody uprostřed nejvyšších vrcholů

    Jezero Sorapis se nachází v nadmořské výšce 2 000 metrů a nabízí nádherný výhled na celou oblast. Je středně velké (300 metrů dlouhé) a vyniká především svou tyrkysovou barvou a mléčným vzhledem. Stejně jako u mnoha jiných alpských jezer je tento odstín způsoben prachem z okolních ledovců, který stoupá na hladinu a vytváří úchvatnou barvu.

    Místo okouzluje také tím, jak harmonická je jeho krajina. Jezero lemují svěže zelené borové lesy rostoucí na jeho březích. A v pozadí se nad celým údolím tyčí 3 200 metrů vysoký vrchol Dito de Dio (neboli „Boží prst“). Prostě místo jako z pohlednice.

    Výlet přístupný všem

    Abyste se na místo dostali, musíte nejprve ujít šest kilometrů k jezeru. Průměrná doba chůze trvá 2,5 hodiny. Můžete si vybrat ze dvou tras podle úrovně vaší zdatnosti.

    První trasa je dostatečně snadná pro každého. Je to nenáročná procházka po široké cestě obklopené zelení. S převýšením 400 metrů se skládá hlavně z dlouhého mírného svahu, který vám umožní vychutnat si scenérii bez přílišné námahy.

    Druhá trasa vyžaduje trochu více úsilí, ale je ideální, pokud hledáte větší výzvu. Využívá strmější cesty s větším výškovým rozdílem, přibližně 600 metrů. Vyžaduje sice větší fyzickou sílu, ale její výhodou je, že je mnohem méně frekventovaná než první trasa. Vychutnáte si neuvěřitelné výhledy na zelená údolí Dolomit.

    Příprava výletu do Sarapisu

    Naplánujte si brzké vstávání. Jezero Sorapis je díky své snadné dostupnosti velmi oblíbeným místem v Dolomitech. A u vstupu je pouze malé parkoviště, takže je lepší plánovat dopředu.

    Doporučujeme nepromokavé oblečení, a to i v létě. Sorapis se nachází ve vysoké nadmořské výšce, v blízkosti ledovců. Sníh zde padá až do poloviny června. Vezměte si boty a teplé oblečení, které vás udrží v suchu po celou dobu cesty.

    Užijte si výhled. Jezero Sorapis je pouze cílem. Po cestě objevíte pohádkové scenérie, takže se nebojte, udělejte si pár zastávek a kochejte se výhledy.

    Sledujte nás na sítích

    Tanzanie: 5 nezapomenutelných přírodních lokalit v okolí Kilimandžára

    Výstup na Kilimandžáro je nezapomenutelným dobrodružstvím pro milovníky trekkingu a přírody. Ale stejně velkolepé je i okolí! Přinášíme vám pět přírodních lokalit v okruhu 100 kilometrů od nejvyššího vrcholu Afriky, které rozhodně stojí za návštěvu.

    Tanzanie: 5 nezapomenutelných přírodních lokalit v okolí Kilimandžára

    Výstup na Kilimandžáro je nezapomenutelným dobrodružstvím pro milovníky trekkingu a přírody. Ale stejně velkolepé je i okolí! Přinášíme vám pět přírodních lokalit v okruhu 100 kilometrů od nejvyššího vrcholu Afriky, které rozhodně stojí za návštěvu.