Hledáte tu nejlepší pizzu? Una Pizza Napoletana byla v prestižní italské soutěži 50 Top Pizza Awards vyhlášena nejlepší pizzerií na světě. Vtip je v tom, že leží v New Yorku.
V rámci soutěže 50 Top Pizza Awards se každoročně vybírají nejlepší pizzerie na celém světě. Postup je jednoduchý. Posílají anonymní inspektory do pizzerií v různých koutech planety, aby odhalili dokonalost.
V roce 2024 se na prvním místě překvapivš umístil klenot z New Yorku. Una Pizza Napoletana ukradla pozornost Neapoli v Itálii, rodišti pizzy. Toto exkluzivní místo v New Yorku nově definuje neapolskou pizzu.
Neapolská pizza připravovaná v New Yorku
Una Pizza Napoletana se nachází na ulici Orchard Street v manhattanské čtvrti Lower East Side. Je dílem lásky Anthonyho Mangieriho, rodáka z New Jersey, jehož kořeny sahají až do Neapole. Mangieri strávil desítky let zdokonalováním svého řemesla, od svých 15 let zadělával těsto každý den. V průběhu let přestěhoval Una Pizza Napoletana z Jersey Shore do San Francisca a v roce 2022 se usadil v New Yorku.
Světová sláva pizzerie spočívá v mistrovství v přípravě pizzy neapolského typu. Mangieri používá přirozeně kynuté těsto a pece vytápěné dřevem, aby vytvořil pizzu s dokonalou chutí. Každá várka těsta se vyrábí denně čerstvá, ze směsi jemných italských mouk.
Svěží chutě, klasické recepty
Jídelní lístek je tak jednoduchý, jak jen to jde: dva předkrmy (marinované olivy a sušená zelenina) a denně se střídající výběr pizzy založený na čerstvých surovinách z trhu. Klasické nabídky jako Marinara, Margherita a Cosacca jsou vylepšeny prvotřídními surovinami, jako jsou rajčata San Marzano, divoké oregano Amalfi a buvolí mozzarella.
Podnik je také proslulý svými domácími zmrzlinami a sezónními sorbety. Restaurace má intimní prostředí s pecí na dřevo, kde se pečou vždy jen tři pizzy. Pro milovníky vína jsou v nápojovém lístku připraveny lahve od malých kampánských výrobců.
Všechny pizzy jsou skvělé, ale výjimečnou položkou je klasická Margherita. S rajčaty San Marzano, krémovou mozzarellou fior di latte a voňavou bazalkou na vrcholu Mangieriho charakteristické kůrky je tato pizza hodna ocenění, které pizzerie získala. Kdo hledá něco jedinečného, může vyzkoušet Filetti: koláč s čerstvými cherry rajčátky, česnekem a extra panenským olivovým olejem. Na závěr si dejte kopeček Mangieriho sorbetu, který je osvěžující ódou na jeho lásku k čistým a výrazným chutím.