Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Neptunova jeskyně, masky i město duchů: Nejkrásnější a nejsurrealističtější místa na Sardinii

    Italský ostrov Sardinie je plný přírodních zázraků. Jeho tyrkysová voda a kilometry pláží jsou hlavními lákadly, ale za objevování stojí i tajemné starověké stavby, turistické stezky a barevná horská města.

    Od Neptunovy jeskyně po Cala Brandinchi, zde jsou nejkrásnější surrealistická místa na Sardinii v Itálii.

    Neptunova jeskyně jako z jiného světa

    Sejděte po dlouhém přímořském schodišti escala del cabirol, neboli „kozích schodech“, k tomuto neuvěřitelnému přírodnímu divu poblíž Alghera. Název jeskyně je odvozen od Neptuna, římského boha moře. Uvnitř najdete velké jezero se slanou vodou a stalaktity i stalagmity, které vytvářejí nadpozemský zážitek.

    Pokud se vám nechce nahoru a dolů po 656 schodech, můžete si vzít loď z přístavu Alghero.

    Argentiera, hornické město duchů

    Toto město duchů leží co by kamenem dohodil od univerzitního města Sassari na západním pobřeží ostrova. Argentiera, bývalé hornické město z římských dob, je nyní součástí sbírky osmi samostatných oblastí, které jsou chráněny UNESCO a známé jako Parco Geominerario. Můžete se toulat opuštěnými důlními budovami a prozkoumat nedaleké pláže.

    La Pelosa, nejkrásnější pláž na Sardinii

    I když je prakticky nemožné jmenovat jen jednu pláž jako tu nejkrásnější na Sardinii, La Pelosa v Stintinu je bezesporu jednou z nich. Klidné tyrkysové vody a měkký bílý písek v kombinaci se středomořskou vegetací a výhledem na ostrov Asinara vás uhrane.

    Nástěnné malby Orgosolo, kreativní pouliční umění

    V izolované a drsné horské oblasti známé jako Barbagia se nachází město, které vždy mělo silný a nezávislý hlas. Budovy ve městě Orgosolo slouží jako plátno k šíření myšlenek a vůle obyvatel. Praxe začala v 60. letech a rozrůstala se. Dnes zde najdete politická prohlášení i vyobrazení každodenního života na vesnici vyjádřené ve velkých nástěnných malbách.

    Su Nuraxi di Barumini, starověká archeologie

    Tajemné a starověké stavby, které jsou známé jako Nuraghe, jsou rozesety po celé Sardinii. Su Nuraxi je součástí archeologického naleziště Barumini a odborníci ji považují za jeden z nejlepších příkladů vesnic civilizace doby bronzové. Tato lokalita byla zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

    Mamoiada a jedinečný karnevalový zážitek

    Toto město, uhnízděné v kopcích Barbagia, je nejlépe známé pro své karnevalové kostýmy a masky. Černá kůže, velké zvony pro mamutoni a klobouky zvané berrittas a výrazné červeno-černé oblečení pro issohadores. Za zmínku stojí také vyřezávaná kamenná socha z žuly, Menhir z Perda Pinta, který se datuje do roku 3200 př.nl.

    Cala Brandinchi, ráj milovníků pláží

    Tato pláž je tak krásná, že jí místní říkají Malé Tahiti. Jemný bílý písek, ohraničený chladným borovým lesem na jedné straně a tyrkysovou vodou na straně druhé, dotváří rajský efekt. Najdete tu soukromé plážové kluby, které pronajímají lehátka a slunečníky.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.