Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Nové památky světového dědictví UNESCO v Evropě, zapsané v roce 2024

    Minulý měsíc Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) jmenovala nové kulturní a přírodní památky zapsané na seznam světového dědictví. Která evropská místa získala tento status?

    Objekty na seznamu jsou považovány za objekty s mimořádnou univerzální hodnotou a požívají nejvyšší úrovně ochrany kulturního dědictví na světě. V současné době je podle serveru Euronews na světě 1223 památek světového dědictví.

    Brâncușiho Monumentální soubor v Târgu Jiu, Rumunsko

    Monumentální soubor v rumunském městě Târgu Jiu navrhl v letech 1937-1938 Constantin Brâncuși, průkopník modernismu, na počest těch, kteří položili své životy při obraně města během první světové války.

    „Pozoruhodné spojení abstraktního sochařství, krajinářské architektury, inženýrství a urbanismu, které Constantin Brâncuși vymyslel, dalece přesahuje místní válečnou epizodu a nabízí originální vizi lidského údělu,“ uvádí UNESCO.

    Hranice římské říše – Dácie, Rumunsko

    „Objekt se skládá z 277 dílčích částí a představuje nejdelší a nejkomplexnější pozemní hranici bývalé římské provincie v Evropě,“ uvádí UNESCO.

    „Prochází rozmanitou krajinou a je vymezena sítí jednotlivých objektů, které zahrnují legionářské pevnosti, pomocné pevnosti, zemní valy, strážní věže, dočasné tábory a světské stavby.“

    Zvěřínský zámek, Německo

    Tento objekt převážně z 19. století zahrnuje velkovévodský rezidenční palác a panské domy, kulturní a sakrální stavby a okrasné jezero Pfaffenteich.   

    UNESCO jej chválí jako „výjimečný architektonický soubor, který odráží historizujícího ducha doby, od neorenesance přes neobaroko až po neoklasicismus s vlivy italské renesance“.

    Via Appia „Regina Viarum“, Itálie

    Via Appia je nejstarší a strategicky nejdůležitější z monumentálních silnic vybudovaných starověkými Římany. Měří přes 800 kilometrů.

    Tento objekt, který se skládá z 22 dílčích částí, je „plně rozvinutým souborem inženýrských děl, ilustrujícím vyspělé technické dovednosti římských inženýrů při stavbě silnic, inženýrských projektů, infrastruktury a rozsáhlých melioračních prací. Stejně jako rozsáhlou řadu monumentálních staveb, mezi něž patří například triumfální oblouky, lázně, amfiteátry a baziliky, akvadukty, kanály, mosty a veřejné fontány,“ uvádí se v seznamu UNESCO.

    Flow Country, Spojené království Velké Británie a Severního Irska

    Nachází se v oblasti Skotské vysočiny a je „považována za nejvýznačnější příklad krajiny s aktivně se hromadícími blatkovými rašeliništi“.

    „Tento rašelinný ekosystém, který se hromadí již 9 000 let, poskytuje rozmanitost stanovišť, jež jsou domovem unikátní kombinace ptačích druhů, a vykazuje pozoruhodnou rozmanitost prvků, které se nevyskytují nikde jinde na Zemi,“ uvádí se v seznamu.

    Jeskyně Vjetrenica, Bosna a Hercegovina

    „Nachází se v Dinárském pohoří a vyniká pozoruhodnou biodiverzitou a endemičností jeskyní. Toto dobře zachovalé zastoupení krasové topografie, známé již od starověku, je jedním z nejvýznamnějších světových ohnisek biodiverzity jeskynní fauny, zejména podzemní vodní fauny,“ uvádí UNESCO.

    Te Henua Enata – Markézy, Francie

    „Tento smíšený sériový majetek, který se nachází v jižním Tichém oceánu, je výjimečným svědectvím o obsazení souostroví Markézy lidskou civilizací, která připlula po moři kolem roku 1000 n. l. a rozvíjela se na těchto izolovaných ostrovech mezi 10. a 19. stoletím,“ uvádí se v seznamu.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    3 KOMENTÁŘE

    1. … [Trackback]

      […] There you will find 10736 more Infos: travelnews24.cz/nove-pamatky-svetoveho-dedictvi-unesco-v-evrope-zapsane-v-roce-2024/ […]

    2. I need to to thank you for this good read!! I definitely loved every little bit
      of it. I have you book-marked to look at new stuff you post…

    Comments are closed.