Více
    14.1 C
    Czech
    Středa 18. září 2024

    Nový Zéland ztrojnásobuje turistickou daň. Jak to ovlivní cestovní ruch?

    Nový Zéland téměř ztrojnásobuje turistickou daň, aby pomohl chránit přírodní prostředí a podpořil veřejné služby. Organizace cestovního ruchu však tvrdí, že „neuvěřitelně drahý“ nový poplatek by mohl odradit návštěvníky.

    Od 1. října se poplatek prudce zvýší z 35 novozélandských dolarů (20 eur) na 100 novozélandských dolarů (56 eur), informoval server Euronews.

    Děje se tak navzdory tomu, že počet návštěvníků od pandemie stále klesá. Vládní údaje do června ukazují, že v roce 2024 dojde k oživení přibližně na 84 procent oproti stejnému období v roce 2019.

    Po zavedení jedněch z nejtvrdších hraničních omezení na světě vyšla země z pandemie covidu-19 velmi opatrně. A využila příležitosti k přechodu na regenerační a udržitelné cestování.

    S cílem otřást popularitou Nového Zélandu nízkonákladových turistů s batohy na zádech oznámilo jeho ministerstvo cestovního ruchu plány zaměřit se na návštěvníky s vyššími výdaji, kteří zůstávají delší dobu.

    Má Nový Zéland problém s nadměrným turismem?

    Před pandemií byl cestovní ruch největším exportním odvětvím Nového Zélandu. Zaměstnával 8,4 procenta pracovní síly a přímo či nepřímo se podílel na tvorbě HDP zhruba 6 procenty. V roce 2023 byl druhým největším vývozním artiklem.

    V letech 2016-2019 se na ostrovní stát, který se může pochlubit pouhými 5 miliony stálých obyvatel, sjelo zhruba 11 milionů návštěvníků.

    Popularita země si však vybírá daň na jejím křehkém přírodním prostředí, které je jedním z jejích největších lákadel.

    Degradace životního prostředí ohrožuje nejen estetickou a rekreační přitažlivost Nového Zélandu. Způsobuje, že je méně odolný vůči katastrofám, jako jsou záplavy a požáry, kterým je země stále více vystavena v důsledku klimatických změn a rozvoje venkova.

    Proč Nový Zéland zvyšuje daň z cestovního ruchu

    Vyšší poplatky z cestovního ruchu budou částečně použity na podporu ochranářských iniciativ, které zmírňují dopady návštěvníků. Současná novozélandská mezinárodní turistická daň na ochranu přírody a cestovní ruch (IVL) ve výši 35 novozélandských dolarů byla zavedena v červenci 2019 s cílem podpořit přírodní dědictví a infrastrukturu země.

    Tento paušální poplatek musí zaplatit zahraniční návštěvníci, kteří žádají o vízum NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) nebo turistické vízum. Návštěvníci z Austrálie a mnoha tichomořských ostrovů jsou od poplatku osvobozeni. Z poplatku se financují projekty od vytváření biotopů a likvidace škůdců až po rozvoj udržitelného cestovního ruchu a údržbu cyklistických stezek.

    Plynou z něj příjmy ve výši přibližně 80 milionů novozélandských dolarů (44,8 milionu eur). Vláda však tvrdí, že nejsou dostatečné k řešení problémů, kterým čelí cestovní ruch a ochrana přírody.

    Jak vysoký je poplatek ve srovnání s jinými destinacemi

    Poplatek 100 novozélandských dolarů (56 eur) je mnohem vyšší než v destinacích, jako je Bali, kde se vybírá 150 000 IDR (9 eur).

    Shoduje se však s oblíbenými evropskými destinacemi, kde se vybírá poplatek za noc. Například ve španělské Barceloně budou muset návštěvníci od října zaplatit až 7,50 EUR za noc, celkem tedy 52,50 EUR za týden.

    Ve srovnání s některými jinými ekologicky citlivými destinacemi zůstane novozélandská daň relativně nízká. V srpnu Galapágy zvýšily poplatek pro návštěvníky ze 100 dolarů (92 eur) na 200 dolarů (184 eur).

    Odradí to návštěvníky?

    „IVL ve výši 100 dolarů by obecně tvořil méně než 3 procenta celkových výdajů zahraničního návštěvníka během pobytu na Novém Zélandu. To znamená, že pravděpodobně nebude mít významný dopad na počet návštěvníků,“ říká ministr pro cestovní ruch a pohostinství Matt Doocey.

    Přesto se některé subjekty cestovního ruchu obávají, že by toto zvýšení mohlo návštěvníky odradit. NZ Airports tvrdí, že to bude „špatné pro ekonomiku“. Tourism Industry Aotearoa (TIA) to označila za „překážku, která neuvěřitelně prodraží návštěvu Nového Zélandu“.

    Asociace upozorňuje, že zvýšení daně vstoupí v platnost ve stejnou dobu, kdy se o 60 procent zvýší poplatky za novozélandská víza. Tím se celkové náklady na vstup do země zvýší na 500 novozélandských dolarů (280 EUR).

    Upozorňuje, že to je více než dvojnásobek nákladů na návštěvu Kanady a o 66 procent více než v Austrálii.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    2 KOMENTÁŘE

    1. Haing read this I thought iit was very enlightening.
      I appreciate yyou spernding some tije and effort to puut thius information together.
      I once agaain find myelf spenmding way ttoo much tine bofh readingg aand commenting.
      But so what, itt waas styill worthwhile!

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno