Na seznamu nehmotného dědictví UNESCO najdeme i položky, které vás možná překvapí. Ocenění získala tradiční výroba vína, klasický „turek“ či pivní kultura v Belgii.
Výroba vína qvevri v Gruzii
Gruzie je synonymem vína. Není překvapením, že Kavkaz (Gruzie, Ázerbájdžán a Arménie) je celosvětovým rodištěm vinařství. Hrozny se pěstují v gruzínském úrodném údolí Alazani v oblasti Kakheti. První důkazy o výrobě vína v Gruzii pocházejí již z 6. tisíciletí před naším letopočtem.
V roce 2013 UNESCO uznalo toto neuvěřitelné dědictví a zapsalo metody výroby vína qvevri jako součást nehmotného kulturního dědictví země.
Mnoho gruzínských rodin, mnichů, jeptišek i profesionálních vinařů dodnes používá stejné metody výroby vína jako jejich předci před tisíci lety. Tradiční gruzínská výroba vína zahrnuje použití qvevri, obrovské hliněné urny ve tvaru amfory, která je pohřbena pod zemí, aby udržovala konstantní teplotu.
Po sklizni vína rtveli, která se koná každoročně na podzim, jsou hrozny fermentovány uvnitř qvevri. Pokud se nechají slupky, vzniká víno, kterým se Gruzie proslavila. Po ošetřování řadou speciálních nástrojů je víno připraveno k pití.
Vyzkoušejte ho sami
Každá restaurace v Tbilisi a kavárna v Kutaisi podávají rozlévané místní víno. Některá z nejlepších vín jsou ta domácí. Pokud budete mít možnost ubytovat se v penzionu v Gruzii, nepochybně zde kromě domácí kuchyně dostanete i výborné víno. Speciální vinné bary v Tbilisi jsou skvělým místem, kde můžete ochutnat různé druhy, včetně qvevri a organických vín.
Pro nezapomenutelný zážitek z vína se vydejte z Tbilisi do Sighnaghi, srdce gruzínského vinařského regionu. Zde najdete desítky, ne-li stovky sklípků a rodinných vinařství, kde si můžete prohlédnout zařízení a starodávné qvevri, než se zúčastníte degustace.
Turecká káva v Turecku
Turecko má na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO nejméně tři záznamy související s potravinami. Turecká káva je však asi nejznámější.
Káva byla poprvé zavedena do Osmanské říše v 15. století. Byl to okamžitý hit. Od té chvíle Osmané kontrolovali obchodní cesty s kávou a byli zodpovědní za šíření kávy po celé říši. To vysvětluje, proč země a území dříve dobyté Osmany, včetně například Bosny a Hercegoviny, mají své vlastní kávové tradice, které jsou úzce spjaty s tureckou kávou.
Při výrobě turecké kávy se pražená zrna melou na superjemný prášek a pomalu se vaří s vodou a cukrem, dokud se na povrchu nevytvoří pěna. Turecké konvice na kávu nebo džezva jsou nedílnou součástí rituálu.
Traditional Turkish Coffee ☕️
— Science Boy (@scienceboy1111) October 5, 2023
Have you ever tried Turkish coffee ? #Turkish #Coffee #Turkiye #Turkey #viralvideo pic.twitter.com/Yi8Gs770Jr
Miniaturní bronzové konvičky jsou pijákovi předloženy na složitém podnosu na kávu. Kostky cukru a čtvereček tureckého medu se obvykle podávají na boku. Vaření a pití turecké kávy odráží komunitní kulturu země a bylo uznáno organizací UNESCO v roce 2013.
Vyzkoušejte tureckou kávu
Tradičně připravovaná káva je všudypřítomná po celém Turecku. Nejautentičtější zážitky z pití kávy lze získat v kavárnách (známých jako kaveh kanes) v Istanbulu i mimo něj. Turecká káva se obvykle pomalu usrkává ke konverzaci. Vzhledem k tomu, že káva je symbolem pohostinnosti a přátelství, je turecká kavárna ideálním místem pro setkávání.
Pivní kultura v Belgii
Pivo se v Belgii vaří po staletí. Původně ho z vody, ječmene, chmele a kvasnic vyráběli ve středověku mniši a jeptišky jako náhradu vody. Pitná voda byla často nečistá a způsobovala lidem onemocnění, takže uvařit slabé pivo bylo vhodnější, dokonce i pro děti.
Proces vaření piva zlikvidoval veškeré choroboplodné zárodky a přidaný chmel působil jako konzervační látka. Vznikla tak životně důležitá kulinární součást historie, kultury a tradice země. Dnes existuje více než 1500 různých druhů belgického piva s různými příchutěmi, barvami a procenty alkoholu.
Belgické pivo bylo v roce 2016 zapsáno na seznam UNESCO, protože je součástí živého dědictví mnoha komunit po celé zemi. Hraje roli v každodenním životě i při slavnostních příležitostech.
Vyzkoušejte belgické pivo
Přestože většina restaurací, kaváren a barů v Belgii pivo podává, doporučujeme navštívit pivovar. Než se rozhodnete pro své oblíbené, dozvíte se o procesu vaření a ochutnáte řadu různých piv.
Chcete-li vidět, jak se v Bruggách vyrábí pivo, navštivte jediný aktivní rodinný pivovar ve městě, De Halve Maan (Půlměsíc), kde rodina Maesových vaří belgické pivo od roku 1856. K dispozici je také restaurace a venkovní posezení s výhledem na kanály.