Více
    16.9 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Se svými ikonickými vodopády je toto nejkrásnější fjord v Norsku

    Kdybyste mohli v životě vidět jen jeden norský fjord, který by to byl? Vybrat není lehké, přesto Geirangerfjord, mistrovské dílo přírody, vytane na mysli mnoha znalcům této severské země jako první.

    Krajina kolem fjordu je stěží uvěřitelná. Geirangerfjord je jedním z těch míst, která jsou důkazem toho, že příroda umí vykouzlit tu nejvelkolepější show ze všech. Spojuje zde majestát norských hor s klidem vod, někdy tyrkysových, jindy sytě tmavě modrých.

    Všude na tomto norském fjordu objevíte příběh, ať už prostřednictvím legendárních vodopádů, izolovaných farem nebo příběhů jeho dávných obyvatel. Mohlo by to být dokonalé ztělesnění divoké norské krásy. Geirangerfjord je i na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Geirangerfjord, ikonický norský fjord

    Geirangerfjord, který se nachází v regionu Møre og Romsdal v západním Norsku, je jedním z nejnavštěvovanějších norských fjordů. A to z dobrého důvodu! Temně modré křišťálové vody obklopují strmé útesy vysoké až 800 metrů, z nichž se řítí dolů nádherné vodopády. Například vodopády Sedmi sester (De Syv Søstrene), Pretender (Friaren) a Svatební závoj (Brudesløret), které všechny bobtnají a rostou do působivých rozměrů, jak na jaře taje sníh.

    Tento zázrak přírody je 15 kilometrů dlouhý a vede ve vnitrozemí z vesnice Hellesylt do Geirangeru, další kouzelné vesničky, která každoročně přitahuje mnoho turistů.

    Co se dá na Geirangerfjordu dělat?

    Existuje mnoho způsobů, jak si fjord užít a vidět jej z různých úhlů pohledu. Jeho majestátnost jistě nejlépe oceníte na hladině, jízdou na lodi. Řada společností nabízí plavby, které vám umožní přiblížit se k vodopádům a dozvědět se více o historii fjordu.

    Můžete také prozkoumat mnoho turistických stezek kolem fjordu, které nabízejí nádherný výhled na tuto neuvěřitelnou krajinu. Některé jsou vhodné pro začátečníky a rodiny, jiné spíše pro zkušené turisty a vyžadují vynikající fyzickou kondici. Můžete si také zajezdit na kajaku nebo rybařit v bohatých vodách fjordu.

    Pokud jde o historickou stránku, Geirangerfjord je domovem řady starověkých farem ulpívajících na skalních stěnách, jako je Skageflå, Knivsflå a Blomberg. Jsou přístupné po strmých turistických stezkách a nabízejí panoramatické výhledy. Přestože jsou některé farmy dnes opuštěné, stále nesou stopy venkovského způsobu života obyvatel Norska v minulých dobách. Farmy v Hellesylt Bygdetun se nyní staly dokonce muzeem.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    1 komentář

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno