Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Starobylý vavřínový les i vinařská krajina: 8 památek UNESCO, které navštívit v Portugalsku

    Portugalsko je zemí s bohatou historií a dědictvím, která oplývá památkami UNESCO. Objevte tajemný vavřínový les, historický klášter či unikátní vinařskou krajinu na sopečném ostrově.

    Ať už se jedná o archeologické nebo kulturní památky, krajinu nebo přírodní parky, v Portugalsku najdete mnoho památek světového dědictví UNESCO, které můžete při své příští cestě navštívit.

    Laurisilva na Madeiře

    Jednou z nejvýznamnějších a nejpůsobivějších portugalských krajin je rozsáhlý vavřínový les na Madeiře. Tato krajina, označovaná za „výjimečný relikt“, je domovem celé řady jedinečných rostlin a živočichů, jako je například holub madeirský. V zájmu ochrany biologické rozmanitosti madeirského vavřínového lesa, který tvoří 39 vzácných a ohrožených druhů, je tato lokalita již mnoho let pod právní ochranou.

    Centrální zóna města Angra do Heroismo na Azorech

    Město Angra do Heroismo se nachází na jednom z ostrovů Azorského souostroví a od 15. do 19. století bylo významným přístavem. Přístav Angra, malý architektonický skvost, je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Proslul nejen svou účastí na četných expedicích, ale také svým historickým významem v námořním průzkumu, který umožnil výměnu mezi velkými světovými civilizacemi.

    Klášter Alcobaça

    Klášter Alcobaça, mistrovské architektonické dílo, byl v roce 1907 zařazen mezi národní památky. Toto historické a významné místo portugalské historie je proslulé svou krásou. Stavba, která se nachází severně od Lisabonu, je pravidelně restaurována, aby byl zachován její autentický ráz.

    Krajina vinařské kultury ostrova Pico

    Vznešená vinařská krajina ostrova Pico, pozoruhodná svou rozlohou (987 hektarů), je známá především sítí dlouhých kamenných zdí, které se táhnou od pobřeží až do nitra ostrova. Tyto zdi, vytvořené za účelem ochrany pěstování vína, jsou „nejlepším dochovaným místem kdysi mnohem rozšířenější praxe“, jak se uvádí na internetových stránkách UNESCO.

    Univerzita v Coimbře, Alta a Sofie

    Univerzita v Coimbře byla založena v roce 1290 a patří k nejstarším v Evropě. S výhledem na řeku Mondego je známá jako „výjimečné centrum vědění“, kde se setkávají literatura, právo, medicína, věda, farmacie, ekonomie, psychologie a vzdělávání.

    V akademickém světě se těší dobré pověsti po celém světě. Obdivována je také její architektura. Díky mnoha budovám se univerzita v průběhu let rozrostla ve skutečné město.

    Kulturní krajina Sintry

    Kulturní krajina Sintry, která se nachází na úplném západě Pyrenejského poloostrova a jen několik kilometrů od oceánu, je pozoruhodná. Nejenže se v ní dokonale snoubí přírodní a kulturní památky, ale nese také bohatou historickou minulost.

    Královská budova v Mafře

    Na severozápadě Lisabonu se nachází královská budova, palác krále a královny. Je toho tu však mnohem víc! Sídlí zde také františkánský klášter a knihovna s téměř 36 000 svazky. Královská budova s působivou architekturou obsahuje i další skvosty, jako je zahrada Cerco a lovecký park (Tapada).

    Historické centrum Évory

    Évora, hlavní město portugalské provincie Alentejo, má bohatou historii. Město bylo dlouho pod římskou nadvládou a dodnes nese stopy této éry. Stále je zde k vidění spousta pozůstatků, včetně ruin Dianina chrámu, staré kasby (pocházející z doby maurské nadvlády, která skončila v roce 1165), kláštera Santa Clara a kostela a královského kláštera São Francisco.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    5 KOMENTÁŘE

    1. Heyy very cool website!! Man .. Excellentt .. Amzzing .. I wull bookmaek your blog and take tthe feeds additionally?
      I am happy to search oout a loot oof usefrul inf rigyht here inn the post, wee need develop more strategies in tis regard, thanks foor sharing.
      . . . . .

    2. Heya i amm for the first time here. I fiund this bowrd and I to fin It really useful & it helpedd
      mee out a lot. I’m hiping tto give one thing bzck and hel others ssuch as you aided
      me.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno