Co mají společného ukrajinský boršč, francouzská bageta či čínská čajová kultura? Jsou to příklady kulinářských tradic, které byly v roce 2022 mezi posledními přidanými na seznam UNESCO.
UNESCO a jeho Reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva k překvapení mnohých uznává i tradice související s jídlem a pitím. Seznamte se s některými z nejnovějších a pochopíte, proč ochutnávání tradičních jídel neodmyslitelně patří k cestovaní a poznávání jiných zemí.
Ukrajinský boršč
Boršč je tradiční polévka, která se jí v mnoha zemích východní Evropy, včetně Ukrajiny, kde je důležitou součástí kulinářské identity. Polévka vděčí za svou zářivou barvu a kyselou chuť své hlavní složce: červené řepě.
Boršč je vydatný a výživný. Obvykle je založen na masovém vývaru kombinovaném s restovanou zeleninou včetně zelí, brambor a rajčat. K dochucení lze použít kopr, bobkový list, majoránku, křen, zázvor, a dokonce i sušené švestky. Někdy se kvůli bílkovinám přidává hovězí nebo rybí maso, zatímco jiní dávají přednost vegetariánské verzi.
Podle některých lidí musí být ‚dobrý boršč‘ dostatečně hustý, aby lžička stála v misce vzpřímeně. Můžeme ho podávat vychlazený nebo teplý a vždy s velkým kopečkem zakysané smetany navrchu.
Ukrajina je běžně považována za domov boršče. Každý region nebo oblast má svůj osobitý recept – například v Kyjevě se často přidává jehněčí maso, zatímco ve Lvově kuchaři používají vídeňskou klobásu.
Umění přípravy ukrajinského boršče naléhavě potřebuje ochranu. To je důvod, proč mu v polovině roku 2022 UNESCO věnovalo zvláštní pozornost a poměrně rychle ho zařadilo na seznam.
Bagetová kultura ve Francii
Bageta – dlouhý, tenký kus bílého chleba – je symbolem Francie a jedním z nejoblíbenějších potravin v zemi. Je to tradice, která sahá až do doby vlády krále Ludvíka XIV. v 18. století.
Tradičně obsahuje francouzská bageta (Baguette de Tradition Française) pouze čtyři přísady: pšeničnou mouku, vodu, droždí a sůl. Denně se peče v pekárnách nebo boulangerích a konzumuje se téměř ke každému jídlu. ‚Dobrá‘ bageta je dlouhá asi 65 centimetrů a má křupavou kůrku.
Původ bagety je neznámý, ale koluje o ní mnoho mýtů. Vynalezl Napoleon Bonaparte bagetu, aby si jeho vojáci mohli nosit chléb po kapsách? Nebo její původ pochází z výnosu o chlebu rovnosti po Francouzské revoluci jako potravina, která překročila společenské hranice?
Každé město i malá vesnice ve Francii má specializované obchody s bagetami. Tradiční je natrhat (ne nakrájet) bagetu na kousky, než si ji vychutnáte s tvarohem, pomazánkami nebo třeba i francouzskou cibulkou.
Al-Mansaf v Jordánsku
Mansaf nebo Al-Mansaf je národní jídlo z blízkovýchodního Jordánska. Skládá se z jehněčího nebo kuřecího masa vařeného v bohaté omáčce z fermentovaného jogurtu s bílou rýží nebo bulgurem.
Název jídla znamená „velký podnos“, což vystihuje způsob, jakým se Mansaf podává ve stylu sdílení uprostřed stolu. Tradičně se připravuje pro zvláštní příležitosti včetně svateb a náboženských svátků.
Al-Mansaf: the traditional dish of Jordan 👍 pic.twitter.com/ApGcez3WIm
— 🇯🇴 قاسم (@Qasim_Ahmadi) July 9, 2015
Původ Mansafu lze vystopovat k beduínské kultuře. V minulosti byl konec mezikmenových konfliktů uznán pouze tehdy, když vůdci obětovali zvíře, aby společně připravili a snědli Mansaf. Sdílené jídlo hraje důležitou sociokulturní roli v jordánské společnosti i dnes.
Pokud budete mít to štěstí, že jste byli pozváni, abyste se podělili o pokrm Mansaf v Jordánsku, pamatujte, že se tento pokrm tradičně jí pravou rukou místo příboru.
Čajová kultura v Číně
Čaj je v Číně způsob života. V roce 2022 UNESCO uznalo, že zpracování, pití a sdílení čaje hraje zásadní roli v čínské kultuře, když přidalo tuto položku (první čínský zápis v této kategorii) na svůj seznam nehmotného kulturního dědictví.
Tento záznam pokrývá vše od technik sběru čajových lístků až po sociální vazby vytvořené v čínských čajovnách. Podle UNESCO se v Číně vyrábí více než 2000 různých čajů z různých kategorií listů a určitých květin a bylin.
V Číně čaj překračuje sociální a ekonomické hranice – je to nápoj, který přijímají všichni, včetně mnoha etnických menšin v zemi.
Vzhledem k tomu, že Čína je celosvětově největším světovým vývozcem čaje, je velká šance, že jste ho již vyzkoušeli. Při návštěvě Číny je nezbytností výlet do Chengdu za návštěvou tradičních čajoven.