Více
    16.9 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Vytesané přímo do skály: Navštivte nejstarší město v Itálii

    Město Matera, vytesané přímo do skály, je jednou z nejznámějších italských destinací. Toto starobylé město s jedinečnou architekturou se může pochlubit jedním z nejpůsobivějších kulturních dědictví v oblasti.

    Matera, „město Sassi“, je nejstarším dosud obydleným městem v Itálii. Nachází se v srdci regionu Basilicata na jihu země. Láká turisty svým skalním uměním a silným kulturním vlivem na celou Itálii. Některé z jeho nejstarších pozůstatků pocházejí z doby kamenné, což z něj činí jedno z nejstarších lidských sídel na světě.

    Srdce lidstva

    Jak dokládají nejstarší stavby ve městě, Matera je domovem lidské populace již téměř 12 000 let. Město, oficiálně založené římským guvernérem v roce 251 př. n. l. pod jménem Matheola, poskytovalo útočiště mnoha národům až do 15. století. Lombarďané, Byzantinci, Arabové a Osmané… Materu obsadilo mnoho civilizací, které s sebou přinesly vlastní kulturu a způsob života, jehož stopy se zachovaly mnohem déle než lidé.

    Právě v roce 1514 měla Matera získat významnou roli. Obyvatelé, opuštění šlechtou kvůli odlehlosti města od velkých italských měst, se museli organizovat mezi sebou, aby přečkali období akutní chudoby a uživili se.

    Výsledkem byla přestavba starobylých obydlí troglodytů a výstavba nových jeskynních obydlí, známých jako Sassi, přímo na svahu hory. Na více než čtyři století se Sassi v Mateře staly symbolem chudého regionu v kontrastu s prosperující Itálií.

    Směs modernosti a starobylého kouzla

    Projekt městské výstavby, který italská vláda zahájila v roce 1950, vdechl městu Matera nový život. Jednoznačným cílem bylo zároveň zachovat jeho tradiční a jedinečný ráz, díky němuž je tak krásné.

    Při návštěvě Matery si rychle uvědomíte, že má velmi zvláštní atmosféru. Úzké uličky bez aut, z nichž jsou vidět domy všech stylů. Z vrcholu hradeb se vám naskytne úchvatný výhled na italskou krajinu, rovnováhu mezi rozlehlými zelenými pláněmi a drsnými horami.

    Matera ohromuje návštěvníky také díky své bohaté historii. V roce 1993 byly zdejší Sassi a skalní kostely zapsány na seznam světového dědictví UNESCO. V roce 2019 bylo starobylé město vyhlášeno „Evropským hlavním městem kultury“, což upevnilo jeho místo na mezinárodní scéně.

    Sledujte nás na sítích

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Objevte skryté klenoty Španělska

    Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

    Napište svůj komentář

    Napište komentář!
    Zde prosím zadejte své jméno