Více
    18.6 C
    Czech
    Pondělí 16. září 2024

    Zavřené plážové kluby jsou realitou letošního léta v Itálii. Majitelé stávkují

    Provozovatelé plážových klubů v Itálii pohrozili, že budou stávkovat kvůli plánům EU týkajícím se jejich podnikání. V srpu byste tak na pláži mohli být pořádně překvapení. Informoval o tom server Euronews.

    Tyto podniky, známé jako lidos, pronajímají lehátka a slunečníky. Některé z nich nejsou ničím jiným, zatímco jiné fungují jako honosné plážové kluby s restauracemi a bary rozkládajícími se na velkých částech pláže. Pronájem dvou lehátek a slunečníku na celý den může stát od 25 eur výše, v některých luxusních letoviscích, jako je Capri, až 200 eur.

    Podle nových pravidel budou licence pro plážové kluby od začátku příštího roku předmětem výběrového řízení. Dosud se lidos dědily z rodiny na rodinu, což mnozí považují za monopol.

      50 procent pobřeží zabráno

      Mnoho pláží přešlo do rukou těchto provozovatelů a zůstala jen malá plocha písku jako „volná pláž“, za jejíž používání se neplatí.

      Podle italského ekologického sdružení Legambiente je přibližně 50 procent italského písečného pobřeží zabráno plážovými kluby, kempy nebo podobnými podniky. V některých oblastech zbývající poloviny není koupání povoleno.

      Provozovatelé plážových klubů tvrdí, že do svých podniků investovali a v průběhu let je vybudovali. Pokud italská vláda nevyslyší jejich žádosti o odškodnění a ochranu jejich podniků, budou ve stávkách pokračovat po celý srpen. A každý protest se bude postupně prodlužovat, píše server Euronews. Tento měsíc je v Itálii nejrušnějším měsícem pro cestovní ruch a mnoho Italů si spolu s miliony zahraničních návštěvníků bere na celý měsíc volno.

      Proč italští provozovatelé plážových klubů stávkují

      V roce 2006 byla schválena nová pravidla hospodářské soutěže EU známá jako Bolkesteinova směrnice. Znamenají, že od ledna 2025 budou muset být koncese na soukromé plážové kluby v Itálii rozděleny ve veřejné soutěži. V zájmu ochrany spotřebitelů by se měly přerozdělovat prostřednictvím spravedlivého výběrového řízení.

      V minulosti byly automaticky obnovovány a předávány z generace na generaci po celá desetiletí. Některé rodiny na jejich podnikání zbohatly a vydělaly miliony eur.

      Tato pravidla byla několikrát odložena několika různými italskými vládami. Když byla v roce 2022 zvolena Giorgia Meloni, prodloužila koncese do konce letošního roku. Poté se je pokusila znovu prodloužit, ale Státní rada a Evropská unie její návrh zamítly.

      Žádají odškodnění ve výši dvouletého obratu

      Zhruba 30 000 italských držitelů koncesí v posledních měsících bojuje proti této směrnici EU. Tvrdí, že plán ohrožuje přežití jejich podniků a živobytí jejich 300 000 zaměstnanců. Nyní dvě z podnikatelských sdružení v tomto odvětví hrozí, že na protest proti směrnici letos v srpnu symbolicky zavřou deštníky a vstoupí do stávky.

      Provozovatelé rovněž žádají vládu, aby poskytla odškodnění těm, kteří o koncesi přijdou. Obce, které je historicky vydávají, zavádějí opatření pro podnikatele, kteří mají o dlouhodobé koncese přijít. Majitelé plážových klubů však chtějí, aby Meloni přijala celostátní politiku, která by jim jako kompenzaci zaručila alespoň dva roky jejich ročního obratu.

      Nájemné za tyto plážové prostory je nízké, což znamená, že stát ročně inkasuje přibližně 100 milionů eur z pěti milionů metrů čtverečních koncesí. Jejich výnosy se odhadují na 32 miliard eur. Vláda proto těžko zdůvodňuje jakoukoli kompenzaci.

      Sledujte nás na sítích

      Objevte skryté klenoty Španělska

      Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.

      Objevte skryté klenoty Španělska

      Španělsko je jednou z nejnavštěvovanějších zemí v Evropě. Existuje k tomu spousta dobrých důvodů. I zde však stále naleznete místa, kde se s davy turistů nepotkáte.